La Xarxa Vives destaca la importància de reforçar el català en l’esfera acadèmica i científica

  • Així ho ha expressat el president de la Xarxa Vives d’Universitats, Francisco Javier Lafuente, en l’acte de presentació del Pla d’Enfortiment de la Llengua Catalana
  • En el document destaquen l’elaboració d’una Carta Universitària de les Llengües i la posada en marxa del programa de mobilitat “Joan Fuster”

03.06.2022. El president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Francisco Javier Lafuente, ha participat en l’acte de presentació del Pla d’Enfortiment de la Llengua Catalana (PEC) en el sistema universitari i de recerca de Catalunya, que ha tingut lloc al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en un acte institucional organitzat pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. Lafuente ha destacat la implicació de la Xarxa Vives en la redacció del document i ha anunciat l’elaboració d’una Carta Universitària de les Llengües, que tindrà una orientació similar a la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries. Un document ambiciós que ha de ser “un instrument per fer del català un punt de trobada i de convivència”.

“La universitat i la recerca són àmbits estratègics per a la llengua, i ho són perquè són imprescindibles per garantir-ne la plenitud de funcions en un context global i multilingüe”, ha assenyalat el president de la Xarxa Vives durant la seua intervenció en l’esdeveniment. A més, Lafuente ha valorat positivament el Pla d’Enfortiment del Català, perquè la seua finalitat “coincideix plenament amb l’objectiu d’impulsar i coordinar accions interuniversitàries en l’àmbit de la llengua pròpia”. En aquest sentit, Lafuente ha recordat el Fòrum Vives sobre política lingüística universitària celebrat a la Universitat de València on es van renovar els compromisos per la llengua, a més de reivindicar la disposició d’indicadors lingüístics comuns per fer una política lingüística universitària adequada, eficaç i adaptada a les diverses realitats socials.

La Xarxa Vives també celebra la posada en funcionament del nou programa de mobilitat interuniversitari Joan Fuster per estudiants del domini lingüístic català. Una iniciativa que es posarà en marxa pròximament i que forma part dels objectius estratègics de la Xarxa Vives d’Universitats, amb l’impuls dels governs català, balear i andorrà.