Coneix les obres guanyadores dels Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària

Premis JLV edició univ.FB
  •  Els premis tenen com a objectiu donar a conèixer el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement en català i el valor i la qualitat de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries

Premis JLV2022

18.07.2022. La Xarxa Vives d’Universitats ha fet públiques les obres guanyadores dels Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària 2022. Els guardons tenen com a objectiu donar a conèixer el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement, i posar en valor el treball que desenvolupen els serveis de publicacions i editorials de les universitats. A més, promouen el prestigi de la llengua pròpia en l’àmbit universitari a fi de fomentar-ne i normalitzar-ne l’ús en la difusió del coneixement. Els premis compten amb quatre categories: millor edició, millor coedició interxarxa, millor llibre de ciència i tecnologia, i millor llibre de ciències socials, arts i humanitats. Coneix les obres guanyadores en aquesta nova edició:

  • Premi a la millor edició:

“Flora medicinal de les illes Balears”, de Carles Amengual i Vicens (Edicions de la Universitat de les Illes Balears)

En el volum Flora Medicinal de les illes Balears, del doctor Carles Amengual i Vicens, s’analitzen els estudis sobre flora medicinal del temps dels clàssics grecs i llatins —Hipòcrates, Teofrast, Galè, Dioscòrides, Plini—, àrabs —Ibn Sina—, així com també de la flora medicinal balear, medievals i moderns fins al segle XXI —des de Ramon Llull fins a Brotat et Terrers, Cursach i Arguimbau, Barceló i Combis, Bianor, Palau i Ferrer, Bonafè i Barceló, etc. També s’ha recollit la presència d’aquestes espècies en la literatura i cultura popular de les Illes Balears, en un gran treball de recerca i divulgació.

Més informació…

Flora Medicinal
  • Premi a la millor coedició interxarxa:

“Guia de la València del primer franquisme”, de Juan Salazar, Lucila Aragó i José María Azkárraga (Editorial de la Universitat Politècnica de València i Publicacions de la Universitat de València)

Què va suposar la victòria franquista a la Guerra Civil i quin paper hi va tenir la societat valenciana? La publicació de Juan Salazar, Lucila Aragó i José María Azkárraga planteja un recorregut històric per la València de la postguerra, a partir de diferents perspectives: des d’àmbits com l’arquitectònic, l’urbanístic i el laboral fins al món de l’educació, la sanitat o la cultura. A més, compta amb abundants imatges de llocs icònics de la ciutat, com els espais de la repressió i de l’exaltació franquista, a més de mapes inèdits de la ciutat d’aquells anys, així com testimonis diversos, com ara de persones que van viure la repressió a les presons valencianes.

Més informació…

Guia de la Valencia del primer franquisme
  • Premi al millor llibre de ciència i tecnologia:

“Hereta’t. Com influeixen el nostre comportament els gens i la biologia”, de David Bueno (Edicions de la Universitat de Barcelona)

El grau d’intel·ligència, creativitat o impulsivitat, el fet de ser més o menys espiritual o tenir una determinada tendència política són trets que venen donats pel nostre genoma, o es deuen a l’ambient en què hem crescut i on vivim? Quin paper hi té, en tot plegat, el cervell? A aquestes preguntes tracta de donar resposta l’investigador David Bueno i Torrens. La tesi que sosté aquest llibre és simple, però de gran repercussió individual i social: la nostra manera de ser parteix del llegat dels nostres progenitors, dels gens concrets que ens han donat i de l’educació que hem rebut, una herència que és biològica i també cultural. Ara bé, la podem matisar, i fins a cert punt autodirigir de manera conscient i volguda «heretant-nos a nosaltres mateixos».

Més informació…

Heredat. UB
  • Premi al millor llibre de ciències socials, arts i humanitats

“Parlar de sa: el llegat mallorquí a la Marina”, de Joan Lluís Monjo et al. (Publicacions de la Universitat d’Alacant)

L’expulsió dels moriscos del Regne de València l’any 1609 va suposar un terrible drama humà per a la població expulsada i un autèntic daltabaix per a l’economia valenciana. Per ocupar les terres abandonades, els senyors territorials van captar llauradors de Mallorca, que van repoblar principalment les comarques de la Marina, la Safor i el Comtat, tot i que també van arribar a altres, com la Vall d’Albaida, la Ribera i la Canal de Navarrés. Aquesta obra col·lectiva, coordinada per Joan Lluís Monjo, cerca donar a conèixer el llegat viu de la repoblació mallorquina en la cultura, la gastronomia i, molt especialment, la parla, d’aquestes comarques valencianes.

Més informació…

Parlar de sa. UA

Les obres seran presentades a la Setmana del Llibre en Català

Les obres guanyadores dels IV premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària 2022 es presentaran dissabte 17 de setembre a la Setmana del Llibre en Català, que tindrà lloc al Moll de la Fusta de Barcelona entre el 9 i el 18 de setembre. L’esdeveniment inclou una àmplia gamma d’activitats, exposicions i presentacions de les novetats del llibre en català, alhora que vol ser un estímul per al foment de la lectura i de la indústria editorial en la llengua pròpia. Els lectors tindran l’oportunitat de conèixer i adquirir les obres premiades, i també d’assistir a la signatura d’exemplars per part dels autors.

Premi a la millor edició. Edicions de la UIB

Premi a la millor edició. Edicions de la Universitat de les Illes Balears

Premi a la millor coedició interxarxa. Editorial UPV i Publicacions UV

Premi a la millor coedició interxarxa. Editorial Universitat Politècnica de València i Publicacions Universitat de València

Premi al millor llibre de ciència i tecnologia. Universitat de Barcelona

Premi al millor llibre de ciència i tecnologia. Universitat de Barcelona

Premi al millor llibre de ciències socials, arts i humanitats. Universitat d'Alacant

Premi al millor llibre de ciències socials, arts i humanitats. Universitat d’Alacant