Programa d’activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència 2023

Dia Internacional Xiqueta Ciència23

Per Nacions Unides, la ciència i la igualtat de gènere són vitals per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Tot i que durant els darrers anys la comunitat internacional ha fet un esforç per inspirar i promoure la participació de les dones i les xiquetes en la ciència, elles encara es troben amb obstacles per desenvolupar les seues carreres en aquest camp.

La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM) persisteix des de fa anys a tot el món. De fet, com indica l’informe, «El biaix de gènere en el reclutament, la promoció i la retenció del personal a les universitats (2019)»elaborat pel Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats, tot i que les dones són majoria als estudis universitaris, aquestes encara es troben insuficientment representades en aquests camps de coneixement.

Durant la segona setmana de febrer, i amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11 de febrer), les universitats de la Xarxa Vives han programat diferents activitats adreçades a la comunitat universitària.

 • Universitat d’Alacant:

La Universitat d’Alacant ha preparat un programa d’activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb activitats com ara: una taula redona sobre “Ciència en femení”, la plantació del roser “Margarita Salas”, la competició “First Lego League” per a fomentar les vocacions científiques ien xiquetes i xiquets, etç.

Consulta el programa

 • Universitat Autònoma de Barcelona:

La Universitat Autònoma de Barcelona ha preparat diverses activitats per celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la ciència com ara:

 • Universitat de Barcelona:

La Universitat de Barcelona ha preparat un programa d’activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

Consulta el programa

 • Universitat Cardenal Herrera CEU:

La Unitat d’Igualtat i la Unitat de Comunicació Científica de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) promouen les vocacions científiques entre les joves, visibilitzant professores i joves investigadores de les àrees de Ciències de la Salut, Matemàtiques, Física, Enginyeries, etc. Per això, investigadores de diferents edats comparteixen les seves experiències en una sèrie de vídeos que es comparteixen a YouTube (entre el 9 i l’11 de febrer) i altres xarxes socials amb motiu de l’11-F, Dia de la Dona i la Xiqueta a la Ciència. Individualment o en diverses entrevistes entre elles , les investigadores participants als vídeos reflexionen sobre qüestions com: Què suposa ser dona a la ciència? Per què ho van triar? Han tingut dificultats per ser dones a l’àmbit científic? Com veuen el futur? Com animar les joves per ser dones a la ciència? Què dirien al seu jo del passat?

Consulta les notícies de la Unitat d’Igualtat

 

 • Universitat de Lleida:

SOM STEM. Tu també ho pots ser! és una iniciativa audiovisual del Centre d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera, de la Universitat de Lleida, vinculada a la jornada de presentació dels estudis universitaris sense estereotips de gènere titulada Per què no puc fer-ho? L’objectiu d’aquesta acció és incentivar l’elecció de les STEM entre les noies i les joves i contribuir a trencar amb els estereotips de gènere a través de models de referència d’enginyeres ex-alumnes de la UdL de l’àmbit de les STEM.Els 2 primers capítols d’aquesta sèrie els protagonitzen l’Elena Rúbies Garcia, enginyera industrial que està realitzant el doctorat en enginyeria i tecnologia de la informació i la Cristina Montserrat Rodríguez, enginyera forestal, degana del Col·legi de l’Enginyeria Forestal a Catalunya i directora d’Entrearbres.

Amb aquesta iniciativa,  la UdL commemora el Dia Internacional de les Nenes i les Dones a la Ciència.

Més informació

 • Universitat de les Illes Balears:

La Universitat de les Illes Balears organtiza la VII Jornada Jo també puc fer-ho, que consisteixen en xerrades per part de dones científiques i tecnòlogues per a nines que cursen secundària, amb l’objectiu de fomentar les vocacions orientades als estudis de ciències i tecnologia on les dones són minoria, trencant estereotips i mites de gènere al voltant d’aquest tipus de professions i estudis.

Més informació

 • Universitat Jaume I:

La Universitat Jaume I ha preparat un programa d’activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència entre les que podem trobar, la conferènica d’Eulalia Pérez Sedeño sobre “Estereotips, biaixos de gènere i injustícia epistèmica”, la presentació dle curs de formació transversal sobre investigació i perspectiva de gènere, les exposicions “Elles tenen la fòrmula” i “Enginyera… per què no?”, etç.

Més informació

 • Universitat Oberta de Catalunya:

Consulta el decàleg de bones pràctiques per a la igualtat de gènere en les revistes científiques (elaborat per Elsa Corominas, managert de la revista de la UOC ETHE), que ha preparat la Universitat Oberta de Catalunya am motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

A més, la UOC posarà a la teua disposició el següent recull d’entrevistes que es publicaran en els propers dies al compte de youtube de la UOC:

Entrevista a Anna Murillo, guanyadora Premi Equit@T2022 en la categoria professional/amateur (blog EIMT)

– Entrevista a  Izaskun Zuazu, investigadora en gènere i guanyadora del Premi Cecilia Castaño, que lliura GenTIC aquest 20/01

– Entrevista a Marina Bosque, nova IP a eHC del grup de recerca Epi4Health

 

 • Universitat Rovira i Virgili:

El 9 de febrer tindrà lloc, a la Universitat Rovira i Virgili, el Girl’s Day URV. Es tracta d’una acollida de 90 alumnes de 3 ESO a les escoles d’enginyeria i enginyeria química on es realitzaran també diversos tallers.

I el 13 de febrer, des de la Facultat de Química, juntament amb l’ICIQ es realitzarà una taula rodona per parlar de la visibilitat de les dones científiques, especialment en els mitjans de comunicació.  Sumar-vos al Global Eimens’ Breakfast que a nivell mundial organitza la IUPAC.

 

A més, la URV ha preparat un calendari 2023 sobre dones fisiques.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Universitat de València:

Consulta el programa que organitza la Universitat de València amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

 • Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya:

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya organitza la Jornada formativa: Interseccionalitat en l’educació superior. La jornada té per objectiu fomentar la transversalització de la interseccionalitat a les diferents àrees de la universitat, i més específicament, donar a conèixer la interseccionalitat i explorar la seva aplicabilitat pràctica.