Valenardat, TikaranTok, enCantados i Aimada LSC, premiats pels seus continguts audiovisuals a les xarxes

Guanyadors premi audiovisuals 2023_web
  • Es tracta de quatre propostes innovadores de promoció de la llengua en l’àmbit digital.
  • Les tres modalitats premiades són contingut en català, aranès i llengua de signes catalana (LSC).
Valenardat. Premi audivisuals 2023 Tikarantok. Premi audiovisuals 2023 Encantados. Premi audiovisuals 2023 Aimada.LSC. Premi audiovisuals 2023

18.05.2023. El Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) de la Universitat de Barcelona (UB), la Xarxa Vives d’Universitats i Òmnium Cultural han fet públic el veredicte del III Premi a la creació de continguts audiovisuals en català, aranès i llengua de signes catalana (LSC) a les xarxes. En aquesta tercera edició, el jurat ha proclamat guanyadors la creadora de continguts en valencià Valenardat, el projecte educatiu en aranès TikaranTok i els canals en llengua de signes catalana EnCantados i Aimada LSC. Els guanyadors rebran 1.000 € de premi pel seu talent en la promoció de la llengua en l’àmbit audiovisual i digital. En el cas de enCantados i Aimada LSC, el jurat ha decidit repartir la quantitat econòmica entre les dues propostes premiades per visibilitzar la llengua de signes en l’esfera digital, atesa l’originalitat de les propostes.

Es tracta de la tercera convocatòria d’un premi audiovisual que s’ha consolidat com una de les grans apostes per la llengua catalana a les xarxes socials. El jurat, format per experts en matèries com la filologia, la comunicació i cultura, ha valorat les candidatures en funció de l’originalitat de les propostes, la qualitat tècnica, artística i lingüística i la contribució a la promoció de la llengua en aquest àmbit. Els vídeos presentats havien de ser publicats en alguna de les xarxes socials més reconegudes per aquest format, com són YouTube, Vimeo, Instagram, TikTok o Twitch.

 

Valenardat

Baix el pseudònim de Valenardat es troba Marta Molina Carda (Borriana, la Plana Baixa). Marta és una adolescent que parla d’inquietuds i preocupacions dels més joves a les xarxes socials. En paraules de Valenardat, l’objectiu del seu canal és fer riure a la comunitat, amb anècdotes i experiències del dia a dia, però també reflexionar sobre qüestions de la societat, utilitzant el valencià com a llengua vehicular. La jove acumula milers de seguidors a les xarxes TikTok i Instagram.

 

TikaranTok

El projecte educatiu TikaranTok és un canal de TikTok on estudiants i docents donen a conèixer la llengua i cultura aranesa. En els vídeos, els participants dialoguen sobre els elements de la cultura popular aranesa, però també de tendències i viralitats de l’esfera digital. Amb aquest canal, els seus impulsors cerquen divulgar la llengua pròpia i donar a conèixer la cultura de la Vall d’Aran més enllà de les seves fronteres. El projecte és una iniciativa dels estudiants Àlex Alonso, Ainara Barreto, Marc Hernández, Noa López, Ana Martimpé, Jan Moga, Ariadna Pedarros i Haizea Pereira.

 

enCantados

La proposta d’enCantados és una iniciativa de l’associació sòcio-cultural enCantades de Barcelona, que treballa en l’àmbit de la diversitat funcional. L’objectiu del projecte és oferir experiències audiovisuals inclusives perquè les persones sordes puguin veure concerts musicals des de casa en la modalitat gestual i visual que s’empra en la llengua de signes. La iniciativa acumula més de mil subscriptors a Youtube i es difon en la resta de xarxes socials.

 

Aimada LSC

Aimada LSC és un canal d’Instagram destinat a visibilitzar la llengua de signes catalana (LSC) i la comunitat sorda en el seu conjunt recopilant la informació, èxits, situacions curioses i importants de la mateixa comunitat sorda. Mostrant referents de la comunitat sorda en àmbits com l’esport, la cultura o la política, Aimada LSC cerca conscienciar la societat de la importància de visibilitzar que amb la llengua de signes catalana també es pot triomfar professionalment i personalment.