Geldo acull una jornada de la Xarxa Vives sobre com apropar la cultura universitària als pobles i comarques

  • El municipi de l’Alt Palància ostenta la distinció de capital cultural valenciana durant l’any 2023

08.06.2023. La localitat de Geldo (Alt Palància) ha acollit aquests dies la jornada Fòrum Vives [Re]Imaginant la mirada de la universitat cap al territori, organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats amb la col·laboració del Servei d’Activitats Socioculturals (SASC) de la Universitat Jaume I (UJI). En la trobada, representants de set universitats han debatut sobre quina relació han d’establir les universitats amb el seu territori d’origen; així com també de la necessitat d’avançar en un model que diversifique la cultura arribant als pobles i les comarques.

La trobada ha tingut lloc al Castell Palau dels Ducs de Medinaceli de Geldo, municipi castellonenc que ostenta la distinció de capital cultural valenciana durant l’any 2023 per part de la Generalitat Valenciana. L’alcalde de Geldo, David Quiles, va agrair a la Xarxa Vives haver escollit el municipi per a celebració d’una trobada d’aquestes característiques. Així mateix, la vicerectora de Cultura de l’UJI, Carmen Lázaro, va destacar que “en un moment de fragmentació de l’ecosistema cultural més evident que mai, cal sumar esforços i teixir una estratègia conjunta per actuar i cohesionar el territori”.

Cultura és un dels eixos principals de la Xarxa Vives d’Universitats. Analitzar estratègies de promoció de la participació de la comunitat universitària en les activitats, així com impulsar esdeveniments culturals conjunts per afavorir la col·laboració interuniversitària són dues de les raons que vertebren la institució des de la seua creació.

El fòrum celebrat aquests dies a Geldo ha servit per reflexionar i establir un full de ruta compartit que potencie la cultura en el conjunt de la societat i servisca també per cohesionar el territori, especialment en aquells territoris menys poblats i allunyats dels nuclis urbans. L’organització de l’esdeveniment ha comptat amb la participació del projecte AVAN, secundat pel PEU – Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I, la xarxa de centres rurals per a la investigació i recerca contemporània en diverses localitats de l’interior de Castelló.

La Xarxa Vives ha estat pionera a desenvolupar una Carta d’Universitats i Cultura que presenta un marc comú de referència per a l’establiment d’estratègies en la política cultural de les universitats. La premissa compartida per totes les universitats membres és que la cultura ha de ser una funció irrenunciable de les universitats, amb plena vocació de servei públic, com també ho són la docència i la recerca.