La periodista Carme Vinyoles i el químic Salvador Alegret rebran la Medalla d’Honor 2023 de la Xarxa Vives d’Universitats

Medalla Honor 2023_destacat web
  • El guardó reconeix la trajectòria professional i el compromís amb la ciència, la cultura i la societat de les dues persones homenatjades
  • L’acte de lliurament tindrà lloc el 14 de juliol a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana

Medalla Honor 2023_web

03.07.2023. El Consell General de la Xarxa Vives d’Universitats, format pels 22 rectors i rectores de les universitats membres, distingirà amb la Medalla d’Honor de la institució a la periodista Carme Vinyoles i al químic Salvador Alegret. Tots dos seran reconeguts públicament per les universitats per la seua contribució a la cultura, la societat, el pensament i el coneixement científic. L’acte públic de lliurament tindrà lloc el pròxim 14 de juliol a la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana i estarà presidit per la presidenta de la Xarxa Vives i rectora de l’UJI, Eva Alcón Soler.

Carme Vinyoles Casas (Sils, 1958) és llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (1981). Periodista compromesa amb qüestions socials, feministes i interculturals, és col·laboradora habitual del diari El Punt Avui. Vinyoles ha desenvolupat durant quaranta anys d’ofici una consciència creixent sobre la responsabilitat dels mitjans de comunicació en la transformació i canvi social. Sempre vinculada a nombroses causes justes i solidàries com a activista, Vinyoles és secretària de l’associació Valentes i Acompanyades, que treballa per prevenir els matrimonis forçats.

Al costat dels llibres i sèries de llibres, nombrosos reportatges il·lustren el seu compromís com a escriptora i periodista. S’ha centrat en temàtiques com la memòria democràtica, la repressió franquista, el drama dels refugiats o la tracta de dones. En funció de la naturalesa dels reportatges, que han centrat el seu interès especialment des de l’òptica social i la diversitat cultural, ha tingut ocasió d’entrevistar autoritats, pensadors i referents internacionals, entre ells, l’escriptora xilena Isabel Allende; la supervivent catalana al camp de concentració nazi de Ravensbrück, Neus Català; o el filòsof polonès Zygmunt Bauman.

Ha estat reconeguda amb el Premi Pirineus (1989), el Premi Jaume Ciurana (1990 i 1991), el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya (1994) i el Premi Carles Rahola d’assaig de la Fundació Prudenci Bertrana (2018).

 

Salvador Alegret i Sanromà (Barcelona, 1947) es doctorà en Ciències Químiques el 1978. Entre 1991 i 2009 ha estat catedràtic de Química Analítica a la Universitat Autònoma de Barcelona, on ha ocupat, entre altres càrrecs, el de secretari general (1994-2002). En diferents períodes entre el 1975 i el 1981 ha treballat en diversos projectes de recerca a la Reial Escola Tècnica Superior (KTH) d’Estocolm (Suècia). També ha estat investigador de la Universitat Estatal de Nova York a Buffalo (EUA). És catedràtic honorari de Química de la Universitat de Santo Tomás de Manila (Filipines) (2011).

La seua recerca s’ha centrat en el camp dels quimiosensors i els biosensors, i en el desenvolupament de sistemes analítics integrats per al control de processos biomèdics, ambientals i industrials, basats en conceptes de bioinstrumentació i instrumentació biomimètica. És autor de nombrosos articles de recerca especialitzats i de diverses patents. Ha participat en diferents programes europeus de recerca i desenvolupament, i ha actuat d’expert en diverses agències de la Comissió Europea.

És membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans, del qual ha estat secretari general (2002-2005) i vicepresident (2005-2009). És membre de la Societat Catalana de Química, de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació i de la Societat Catalana de Terminologia, totes filials de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha estat també president de la Fundació puntCAT (2010-2011) per la promoció de la llengua i la cultura a la xarxa.

Alegret ha estat molt vinculat a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE). Formà part de l’equip rector d’aquesta universitat del 1988 al 1995 i en va ser-ne rector el 2014. A més n’ha estat membre del patronat del 2001 al 2016.

La Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats de la Xarxa Vives, en reconeixement de la trajectòria professional, el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades. Des de 1995, any en què es van lliurar les primeres medalles, han rebut aquesta distinció 29 persones dels més diversos àmbits de coneixement.

L’acte de lliurament de la Medalla d’Honor 2023 tindrà lloc el divendres 14 de juliol, a les 12 hores, a la Sala d’actes de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I.