La Universitat Rovira i Virgili acull la XIV Trobada de Síndics de Greuges, defensors i mediadors universitaris de la Xarxa Vives

  • El fòrum reflexiona sobre l’evolució de l’estudiantat universitari i la Llei de Convivència Universitària.
  • La jornada combina taules de debat i visites al patrimoni cultural de la ciutat de Tarragona.

07.07.2023. La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha acollit la XIV Trobada de Síndics de Greuges, defensors i mediadors universitaris de la Xarxa Vives d’Universitats. L’activitat s’ha desenvolupat a la ciutat de Tarragona i ha comptat amb la participació d’un total de 32 representants de 16 universitats de la Xarxa Vives. La jornada ha portat per títol “Reflexions sobre l’estudiantat de les nostres universitats” i s’ha dut a terme en el marc del Fòrum Vives, espais d’intercanvi i de reflexió distribuïts arreu del territori.

Els assistents, procedents de les universitats Abat Oliba CEU, Alacant, Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, CEU Cardenal Herrera, Girona, Internacional de Catalunya, Lleida, Oberta de Catalunya, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira i Virgili, València i Vic – Central de Catalunya, iniciaren la trobada amb l’acte de benvinguda del rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès Marzal. La jornada va continuar amb la intervenció de l’antic síndic de la URV, l’advocat Francisco Zapater Esteban. Posteriorment, tingué lloc una visita al patrimoni històric de la Tàrraco Romana, guiada pel catedràtic d’Arqueologia de la URV, Joaquin Ruiz de Arbulo Bayona.

A l’endemà, els participants van abordar com està canviant el perfil de l’estudiant universitari en les universitats de la Xarxa Vives amb la ponència del Dr. Ramon Llopis, catedràtic de Sociologia de la Universitat de València i membre de la Direcció Científica de l’estudi Via Universitària. A continuació, una taula rodona formada per la síndica de la URV, Encarnació Ricart Martí, i del comissionat d’Igualtat, Diversitats i Benestar, Víctor Merino Sancho, va tractar la implementació de la Llei de Convivència Universitària. La sessió va seguir amb la intervenció de la síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas i Colomer. Finalment, la trobada va concloure amb una sessió de conclusions i propostes, moderada per la síndica de greuges de la URV, Encarnació Ricart Martí, i del comissionat de Política Lingüística i Publicacions i representant de la URV a la Comissió Permanent de la Xarxa Vives, José Antonio Moreno Villanueva.

Les Sindicatures de Greuges són l’òrgan encarregat de vetllar pel respecte als drets i les llibertats dels membres de la comunitat universitària, així com pel bon funcionament de les activitats i dels serveis de les mateixes universitats. La Xarxa Vives d’Universitats organitza anualment i de manera rotatòria la Trobada de Síndics de Greuges, defensors i mediadors universitaris amb l’objectiu de crear sinergies de col·laboració, compartir informació i bones pràctiques entre els seus representants.