La periodista Carme Vinyoles i el químic Salvador Alegret reben la Medalla d’Honor 2023 de la Xarxa Vives d’Universitats

·       Es tracta de la màxima distinció que lliuren conjuntament les 22 universitats de la Xarxa Vives

·       L’acte ha tingut lloc aquest divendres a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana

 

La presidenta de la Xarxa Vives d’Universitats, Eva Alcón Soler, amb els guardonats i guardonades

 

15.07.2023. La sala d’actes de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana ha acollit l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor 2023 de la Xarxa Vives d’Universitats. Els guardonats en aquesta edició han estat la periodista Carme Vinyoles, a proposta de la Universitat de Girona, i el químic Salvador Alegret, a proposta de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’acte, que ha estat presidit per la presidenta de la Xarxa Vives i rectora de l’UJI, Eva Alcón Soler, ha congregat nombroses personalitats del món de la cultura, la recerca i la ciència.

La periodista Carme Vinyoles Casas ha sigut la primera homenatjada en rebre la Medalla d’Honor. El rector de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi i Mas, ha sigut l’encarregat de pronunciar-ne la laudatio, en què ha destacat el seu compromís per un periodisme rigorós, honest i sempre al costat de les persones més vulnerables. Salvi ha destacat el talent de Vinyoles per posar el focus mediàtic en qüestions socials, feministes i interculturals, així com el seu activisme com a secretària de l’associació Valentes i Acompanyades que treballa per prevenir els matrimonis forçats. El rector de la UdG també ha remarcat els nombrosos premis que avalen la trajectòria de la periodista, qui ha tingut l’oportunitat d’entrevistar autoritats, pensadors i referents internacionals; entre ells, l’escriptora xilena Isabel Allende; la supervivent catalana al camp de concentració nazi de Ravensbrück, Neus Català; o el filòsof polonés Zygmunt Bauman.

A continuació s’ha lliurat la Medalla d’Honor al químic i professor Salvador Alegret i Sanromà. En aquesta ocasió, la laudatio ha anat a càrrec del professor Carles Solà Ferrando, químic i també Medalla d’Honor de la Xarxa Vives l’any 2021. De la trajectòria d’Alegret, Solà ha remarcat les seues notables contribucions a la recerca en el camp dels quimiosensors i els biosensors, i en el desenvolupament de sistemes analítics integrats per al control de processos biomèdics, ambientals i industrials, basats en conceptes de bioinstrumentació i instrumentació biomimètica. Alegret ha estat vinculat a nombroses institucions i entitats cíviques, especialment a l’Institut d’Estudis Catalans, del qual ha estat secretari general (2002-2005) i vicepresident (2005-2009) a través de la Societat Catalana de Química. Alegret també ha estat molt vinculat a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), de la qual en va ser rector l’any 2014. Així mateix, se n’ha destacat el seu compromís cívic com a president de la Fundació puntCAT (2010-2011) que treballa per promoure la llengua i la cultura a l’esfera digital.

En la cloenda, la presidenta de la Xarxa Vives d’Universitats i rectora de l’UJI, Eva Alcón Soler, ha insistit en la importància de “preservar i enfortir la nostra llengua i cultura, la senya d’identitat més important que compartim les 22 universitats de la Xarxa Vives”. Així mateix, Alcón ha agraït a les dues persones homenatjades acceptar la distinció de la Medalla d’Honor en nom de les 22 universitats que conformen la institució, en reconeixement a la seua trajectòria i compromís amb el coneixement, la cultura i la societat.

La periodista Carme Vinyoles, Medalla d’Honor 2023 de la Xarxa Vives

 

El químic Salvador Alegret, Medalla d’Honor 2023 de la Xarxa Vives

La Medalla d’Honor, un reconeixement de 22 universitats

La Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats de la Xarxa Vives, en reconeixement de la trajectòria professional, el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades. Des de 1995, any en què es van lliurar les primeres medalles, han rebut aquesta distinció 31 persones dels més diversos àmbits de coneixement.