La Xarxa Vives d’Universitats celebra l’entrada del català a la plataforma d’aprenentatge de llengües d’Erasmus+

  • La Comissió Europea ha anunciat que el català formarà part de la plataforma Online Language Support (OLS) des del proper mes d’octubre
  • La Xarxa Vives ha liderat la petició, treballant conjuntament i de manera multilateral amb les institucions, governs i societat civil

Xarxa Vives Parlament Europeu

15.09.2023. La Xarxa Vives d’Universitats celebra l’anunci de la Comissió Europea que assegura l’entrada del català, així com de l’eusquera i del gallec, a la plataforma d’aprenentatge de llengües Online Language Support (OLS) del programa de mobilitat Erasmus+. Així ho ha manifestat la Comissió després de ser interpel·lada per diversos grups polítics de l’Eurocambra. La Xarxa Vives considera «molt positiu» aquest anunci que permetrà a milers d’estudiants conèixer i aprendre la llengua catalana «abans, durant i després de les estades de mobilitat». El passat mes de febrer, la Xarxa Vives d’Universitats va comparèixer al Parlament Europeu d’Estrasburg (França) per reclamar l’entrada del català en la plataforma Online Language Support (OLS) del programa Erasmus+ per garantir els drets dels estudiants de mobilitat. A la sessió parlamentària hi va participar el secretari executiu de la Xarxa Vives, Ignasi Casadesús, en representació de les 22 universitats que conformen la institució i en delegació dels governs català, valencià i balear.

Les universitats dels territoris de parla catalana reben cada curs 10.000 estudiants del programa Erasmus+. Un 20 % d’aquests estudiants sol·liciten formació en la llengua pròpia quan arriben als campus universitaris, segons dades de la Xarxa Vives. En conseqüència, en els darrers anys s’ha produït una discriminació de les universitats dels territoris de parla catalana en relació amb les altres universitats europees, atès que no disposaven de les mateixes eines en aquest àmbit.

La Xarxa Vives recorda que el català és una llengua acadèmica i d’ús preferent en l’administració de les universitats, amb una presència molt rellevant a les activitats docents. La plataforma OLS té l’objectiu d’ajudar a conèixer, practicar i millorar l’idioma estranger amb el qual estudiaran i/o treballaran abans, durant i després de l’estada als estudiants del programa Erasmus+.

La Xarxa Vives d’Universitats és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats. La finalitat de la Xarxa Vives és potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.