El rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, assumeix la presidència de la Xarxa Vives

 

05.10.2023. El rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy Llorens, és el nou president de la Xarxa Vives d’Universitats. Puy pren el relleu de la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón Soler, qui fins ara ocupava aquest càrrec d’acord calendari rotatiu de presidències de la Xarxa. Acompanyen a Puy en aquest nou repte Oriol Amat i Salas, com a vicepresident I; el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo Artiaga, com a vicepresident III, i la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón Soler, com a vicepresidenta IV.

Puy ha agraït la confiança al Consell General de la Xarxa Vives, màxim òrgan de la institució format pels 22 rectors i rectores membres, i ha destacat el treball que porta desenvolupant la institució per la cohesió universitària al llarg dels territoris de parla catalana.

Durant la presidència de Puy al capdavant de la Xarxa Vives d’Universitats es duran a terme les activitats i accions previstes en el pla anual d’actuació de la institució, que contempla al voltant de 150 iniciatives distribuïdes en 15 programes: Comunicació, Cultura, Estudiants, Igualtat de Gènere, Llengua, Mobilitat, Premis i Ajuts, Programes Sènior, Publicacions, Recerca, Relacions Internacionals, Síndics de Greuges i Universitats Saludables i Sostenibles, entre d’altres.

Entre d’altres accions destacades, s’iniciarà la 4a edició de l’estudi Via Universitària, que té com a objectiu generar informació rigorosa, objectiva i àmplia sobre les condicions de vida i la vinculació amb l’estudi de l’alumnat universitari. Així mateix, la Universitat de Lleida acollirà un Fòrum Vives sobre el binomi Universitat i Cultura, on s’analitzaran aspectes com la relació territori amb el territori; les vinculacions amb la cultura popular o els impactes de la recerca en l’àmbit local i comarcal. En paral·lel, la UdL actuarà com a amfitriona en la XXII Trobada Fòrum Vives del Voluntariat Lingüístic, que tindrà lloc a la localitat de Salardú (la Vall d’Aran) del 26 al 29 d’octubre, congregant joves activistes d’arreu del territori.

 

La UdL acollirà la final del Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència

En el marc de la presidència, la Universitat de Lleida també acollirà la final del Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència, que organitzen conjuntament la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FRCI) i la Xarxa Vives d’Universitats. L’objectiu del certamen es promoure la comunicació de la ciència d’una manera divertida, original, amena i entenedora i utilitzant únicament les habilitats comunicatives personals, sense el suport d’eines digitals com presentacions.

L’acte de cloenda del concurs tindrà el proper 17 de novembre a la sala Víctor Siurana de l’Edifici de Rectorat, entre les 12 i les 14 hores. Les persones finalistes representaran el seu monòleg davant el públic assistent, format per estudiants de secundària i batxillerat.

La Xarxa Vives d’Universitats és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats. La finalitat de la Xarxa Vives és potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeti coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.