16 centres docents del Barcelonès i el Vallès competeixen per la UAB en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

 

  • L’equip guanyador de la fase local ha estat l’equip de l’escola Manyanet Sant Andreu de Barcelona, mentre que l’equip de l’Institut Torre de Malla de Parets del Vallès ha resultat finalista
  • Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?»

 

26.02.2024. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha celebrat la fase local classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2024 de la Xarxa Vives d’Universitats. En aquesta edició han participat 16 centres educatius de les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Després d’una disputada final, ha resultat vencedor l’equip de l’escola Manyanet Sant Andreu de Barcelona, mentre que l’equip de l’Institut Torre de Malla de Parets del Vallès. A més, el jurat ha decidit distingir l’estudiant Laia Farràs Coll, alumna d’Escola Pia Caldes, com a millor oradora de la lliga. Durant tres dies, més de cent estudiants han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular.

Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?». Un tema polèmic i d’actualitat on han hagut de defensar tant la posició partidària  com la posició contrària. El jurat de la competició, format per professionals de diverses àrees de coneixement, ha tingut en compte en la seva valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de l’argumentació, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

A la fase local de la UAB han participat els següents centres educatius: Institut Jaume Mimó de Cerdanyola del Vallès, INS Montserrat Miró i Vila de Montcada i Reixac, Institut Alba del Vallès de sant Fost de Campsentelles, Institut Can Peixauet de Santa Coloma de Gramenet, INS Pau Claris de Barcelona, Institut El Vern de Barcelona, Manyanet Sant Andreu de Barcelona, IES Ferran Casablancas de Sabadell, Escola Pia de Sabadell, Creixen Terrassa, Escola El Cim de Terrassa, Institut Escola Feixes de Terrassa, Institut Puig de la Creu de Castellar del Vallès, Escola Pia de Caldes de Montbui, Institut Antoni Cumella de Granollers i Institut Torre de Malla de Parets del Vallès.

El equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats comunicatives pel seu futur professional.

L’equip guanyador d’aquesta fase local representarà a la UAB en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 17 al 19 d’abril de 2024 en la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.