6 centres docents competeixen per la Universitat d’Andorra en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

  • L’equip guanyador de la fase local ha estat l’equip del Centre de Formació Professional d’Aixovall, mentre que l’equip del col·legi Sant Ermengol ha resultat finalista
  • Enguany, la competició s’hi ha celebrat a l’hemicicle del Consell General d’Andorra

29.02.2024. La Universitat d’Andorra (UdA) ha celebrat la fase local classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2024 de la Xarxa Vives d’Universitats. Després d’una disputada final, ha resultat vencedor l’equip del Centre de Formació Professional d’Aixovall, mentre que l’equip del col·legi Sant Ermengol ha resultat finalista. A més, el jurat ha decidit distingir l’estudiant Hanna Stasans, alumna del col·legi Lycée Comte de Foix, com a millor oradora de la lliga. Durant tres dies, més de cinquanta estudiants han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular. Una competició que ha tingut lloc, per primera vegada, a l’hemicicle del Consell General d’Andorra.

Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?». Un tema polèmic i d’actualitat on han hagut de defensar tant la posició partidària  com la posició contrària. El jurat de la competició, format per professionals de la política, la docència i la comunicació, ha tingut en compte en la seva valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de l’argumentació, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena. La subsíndica general, Sandra Codina, ha indicat que aquest esdeveniment tindrà continuïtat en el futur i la idea és que es torni a dur a terme al Consell General gràcies a l’èxit que ha tingut la ubicació escollida.

A la fase local de la UdA han participat els següents centres educatius: Col·legi Sant Ermengol d’Andorra la Vella, Lycée Comte de Foix d’Andorra la Vella, Colegio Español María Moliner de la Margineda, Escola Andorrana de Batxillerat d’Andorra la Vella, Centre de Formació Professioanl d’Aixovall · Sant Julià de Lòria i Àgorra Andorra International School de la Massana.

El equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats comunicatives pel seu futur professional.

L’equip guanyador d’aquesta fase local representarà a la UdA en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 17 al 19 d’abril de 2024 en la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.