12 centres docents de les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Maresme i la Selva competeixen per la UdG en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

  • L’equip guanyador de la fase local ha estat l’equip de Centre Escolar Empordà de Roses, mentre que l’equip de FEDAC Sant Narcís de Girona ha resultat subcampió
  • Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?»

05.03.2024. La Universitat de Girona (UdG) ha celebrat la fase local classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2024 de la Xarxa Vives d’Universitats. Després d’una disputada final, ha resultat vencedor l’equip del Centre Escolar Empordà de Roses, mentre que l’equip de FEDAC Sant Narcís de Girona ha resultat finalista. Un centenar d’estudiants han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular.

Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?». Un tema polèmic i d’actualitat on han hagut de defensar tant la posició partidària  com la posició contrària. El jurat de la competició, format per professionals de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seva valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de l’argumentació, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

A la fase local de la UdG han participat els següents centres educatius: Institut Carles Rahola i Llorens de Girona, FEDAC Sant Narcís de Girona, IES Vallvera de Salt, Bell-lloc del Pla de Girona, Institut Salvador Espriu de Salt, Institut de Vidreres, Institut Lluís Companys de Tordera, Institut Castell d’Estela d’Amer, la Salle Figueres, Centre Escolar Empordà de Roses, Institut la Sureda de Palafrugell i Institut Sant Feliu de Guíxols.

El equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats comunicatives pel seu futur professional.

L’equip guanyador d’aquesta fase local representarà a la UdG en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 17 al 19 d’abril de 2024 en la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.