El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo, assumeix la presidència de la Xarxa Vives

02.04.2024. El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), Daniel Crespo Artiaga, és el nou president de la Xarxa Vives d’Universitats. Crespo pren el relleu del rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy Llorens, qui fins ara ocupava aquest càrrec d’acord amb el calendari rotatiu de presidències de la Xarxa. Acompanyen a Crespo en aquest nou repte Oriol Amat i Salas, com a vicepresident I; la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón Soler, com a vicepresidenta II; el rector de la Universitat de Vic · Universitat Central de Catalunya, Josep-Eladi Baños Díez, com a vicepresident III; i el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy Llorens, com a vicepresident IV.

Crespo ha agraït la confiança al Consell General de la Xarxa Vives, màxim òrgan de la institució format pels 22 rectors i rectores membres, i ha destacat el treball que porta desenvolupant la institució per la cohesió universitària al llarg dels territoris de parla catalana.

Durant la presidència de Crespo al capdavant de la Xarxa Vives d’Universitats es duran a terme les activitats i accions previstes en el pla anual d’actuació de la institució, que contempla més de 150 iniciatives distribuïdes en 11 programes: Definició Estratègica, Comunicació, Cultura, Estudiants, Igualtat de Gènere, Llengua, Mobilitat, Programes Sènior, Publicacions, Recerca i Relacions Internacionals.

En l’àmbit d’Estudiants, s’inicia la fase d’anàlisi de resultats del programa Via Universitària (2023-2025). L’enquesta ha comptat amb la participació de 45.000 estudiants de 20 universitats de la Xarxa Vives. La direcció tècnica del programa està a càrrec de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU). També compta amb el suport de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA), l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP) i de la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, en les pròximes setmanes se celebraran les noves edicions de les Lligues de Debat. La Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana acollirà, del 17 al 19 d’abril, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, i del 24 al 26 d’abril, la Lliga de Debat Universitària, mentre que la UPC acollirà albergarà, entre el 5 i el 6 de juny, la Lliga de Debat Sènior, una competició dialèctica en la qual diversos equips d’estudiants de programes sènior de diferents universitats de la Xarxa Vives debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. “La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?”, aquest és el tema de debat de la nova edició, on els participants hauran de defensar tant la posició a favor, com la posició en contra. La Lliga de Debat Sènior és una oportunitat per a millorar les habilitats comunicatives dels participants, fomentar l’adquisició de competències transversals, afavorir la convivència i l’intercanvi d’experiències entre alumnat sènior i, en definitiva, oferir a l’estudiantat sènior eines de creixement i d’autorealització que milloren la seua qualitat de vida.

Pel que fa al programa de Llengua, s’inicia treball de camp del sistema d’Indicadors de Política Lingüística. L’estudi cerca avaluar i planificar les polítiques lingüístiques de les universitats. Amb la informació recollida de les diferents universitats s’elaborarà un informe d’avaluació de les polítiques lingüístiques de les universitats de la Xarxa Vives per conèixer la situació de la llengua catalana en el sistema universitari, identificar els grans reptes de futur de la política lingüística universitària i proposar estratègies comunes per afrontar aquests reptes. També es durà terme, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, una campanya de promoció dels estudis de Filologia Catalana, amb l’objectiu d’incrementar la matriculació a la titulació universitària.

En l’àmbit d’Igualtat de Gènere, en aquest període s’elaborarà un nova entrega de l’informe La perspectiva de gènere en docència a les universitats de la Xarxa Vives. Situació actual i reptes de futur. El document ofereix una fotografia de l’estat de la qüestió a partir de les dades, l’experiència i les iniciatives que han proporcionat les Unitats d’Igualtat. Unes dades que es traslladaran a l’Observatori de Gènere de la Xarxa Vives, per visibilitzar la informació recollida de manera resumida i comprensible en l’espai digital. A més, destaca la posada en marxa de la sisena fase de les Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere. La col·lecció, impulsada pel Grup de Treball d’Igualtat de Gènere, acumula més de 30 títols de totes les àrees de coneixement. Així, s’incorporen al llistat la guia de Videojocs, a càrrec de Maria Pagès i Noemí Blanch (Universitat Politècnica de Catalunya); guia d’Arquitectura Tècnica, a càrrec de Montserrat Bosch (Universitat Politècnica de Catalunya); guia d’Educació Social, a càrrec de Mireia Foradada Villar (Universitat Autònoma de Barcelona); guia d’Economia, a càrrec de Mònica Serrano, Teresa Bartual i Nuria Rodríguez Àvila (Universitat de Barcelona); guia d’Arts Plàstiques, a càrrec de Diego Marchante Hueso, Marta Negre Busó i Sheila González Mardones (Universitat de Barcelona); i guia de Documentació, a càrrec de Núria Ferran Ferrer i Miquel Centelles (Universitat de Barcelona) i Lucy R. Hinnie (University of Exeter).

En Cultura, destaquen algunes activitats com la 3a Biennal de Teatre Universitari, que tindrà lloc a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) del Campus Nord, del 22 al 23 de maig de 2024. A més, en els pròxims mesos es posarà en marxa el web d’Exposicions itinerants, un portal que permetrà a les universitats compartir mostres i sol·licitar el préstec de forma única i centralitzada.

El programa de Publicacions, preveu de la participació en la Fira del Llibre de València i el lliurament dels premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària, que premien el treball d’edició i publicació en llengua catalana de les editorials universitàries, així com l’elaboració de diverses campanyes de difusió d’obres en xarxes socials.

La UPC acollirà l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor

Com a cloenda de la presidència, la UPC també acollirà la reunió del Consell General de la Xarxa Vives, màxim òrgan de la institució format pels 22 rectors i rectores membres, i l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor i els premis de la Xarxa Vives d’Universitats. La Medalla d’Honor és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats en reconeixement a la trajectòria professional, el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades. L’esdeveniment tindrà lloc durant el mes de juliol de 2024.

La Xarxa Vives d’Universitats és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats. La finalitat de la Xarxa Vives és potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeti coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.