L’equip de l’Institut Forat del Vent (UPF) guanya la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2024 de la Xarxa Vives

 

 • Després d’una disputada final, l’equip del Col·legi Pare Manyanet Les Corts (UAO) ha resultat subcampió
 • La Lliga de Debat es consolida com la competició d’oratòria més important del sud d’Europa, aplegant a 5.000 estudiants de vora 200 centres educatius

Institut Forat del Vent (Universitat Pompeu Fabra), campió

19.04.2024. Durant tres dies, la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló ha acollit la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats.  Una competició dialèctica i d’oratòria que ha aplegat la participació de 14 equips d’estudiants representants de 14 universitats del País Valencià i Catalunya.  Després de tres dies d’intensos debats en torn al tema «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?», l’equip de l’Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès, representant de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), guanya la competició, mentre de l’equip del Col·legi Pare Manyanet Les Corts de Barcelona, representant de la Universitat Abat Oliba CEU (UAO), ha resultat subcampió. Així mateix, el jurat ha distingit a Joan Sol Luna Pérez, alumne de l’IES Enric Valor de Castalla, centre representant de la Universitat d’Alacant (UA), amb el premi com a millor orador de la competició.

L’acte de lliurament de premis, celebrat a la sala de Graus de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de l’UJI, ha comptat amb la participació de Carmen Lázaro, vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Joan Rafel Ramos, vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Maria Nebot, tresorera d’Escola Valenciana, i d’Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives d’Universitats.

Del 17 al 19 d’abril, un centenar d’alumnes provinents de 14 centres escolars han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees. La fase final de la competició és la culminació d’un llarg recorregut celebrat durant tot el curs acadèmic, en què han participat 5.000 estudiants de 192 centres d’ensenyament. Amb aquesta nova edició, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xara Vives es consolida com la competició d’oratòria més important del sud d’Europa, on s’utilitza íntegrament la llengua pròpia.

A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?», l’alumnat participant ha hagut de defensar tant la posició favorable com la contrària en els diferents debats entre els equips, que tenen una durada màxima de 32 minuts cadascun. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seua valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

A la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat han participat els següents equips:

 • Universitat Abat Oliba CEU – Col·legi Pare Manyanet Les Corts de Barcelona
 • Universitat d’Alacant – IES Enric Valor de Castalla
 • Universitat Autònoma de Barcelona – Col·legi Pare Manyanet Sant Andreu de Barcelona
 • Universitat de Barcelona – Institut Pedralbes de Barcelona
 • Universitat de Girona – Centre Escolar Empordà de Roses
 • Universitat Internacional de Catalunya – Escola Pia de Calella
 • Universitat Jaume I – IES Benigasló de la Vall d’Uixó
 • Universitat de Lleida – Jesuïtes Lleida · Col·legi Claver
 • Universitat Miguel Hernández d’Elx – IES Victoria Kent d’Elx
 • Universitat Politècnica de València – IES Pere Boïl de Manises
 • Universitat Pompeu Fabra – Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès
 • Universitat Rovira i Virgili – Institut Dertosa de Tortosa
 • Universitat de València – IES Ramon Llull de València
 • Universitat de Vic · Universitat Central de Catalunya – Institut La Salle de Manlleu

Col·legi Pare Manyanet Les Corts (Universitat Abat Oliba CEU), subcampió

 

Joan Sol Luna Pérez, de l’IES Enric Valor de Castalla (Universitat d’Alacant), millor orador

Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria pel seu futur professional.

L’activitat, organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats, i d’Escola Valenciana en el cas del País Valencià, la Lliga de Debat compta amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i del Govern d’Andorra, així com amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de diversos ajuntaments d’arreu del territori.