La Universitat de València guanya la Lliga de Debat Universitària 2024 de la Xarxa Vives

 

 • 14 equips provinents d’universitats del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears han participat en la competició que ha acollit la Universitat Jaume I de Castelló
 • L’equip de la Universitat de les Illes Balears ha resultat subcampió
 • Adelina Elena Ghetau, membre de l’equip de la Universitat de les Illes Balears, ha estat escollida millor oradora de la competició

Universitat de València, equip campió

26.04.2024. La Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de la Universitat Jaume I (UJI) ha acollit la gran final de la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives d’Universitats. Després d’una final intensa i molt ajustada, el jurat ha determinat que l’equip guanyador de l’edició 2024 és el representant de la Universitat de València (UV), mentre que l’equip de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha resultat subcampió. Així mateix, el jurat ha decidit distingir l’estudiant Adelina Elena Ghetau, integrant de l’equip de la UIB, amb el guardó com a millor oradora de la competició. Durant tres dies, un centenar d’estudiants de 14 universitats del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears han participat en una competició que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza la llengua pròpia com a vehicular.

Els estudiants universitaris han hagut de defensar al llarg de la competició tant la posició partidària com la contrària d’un tema polèmic i d’actualitat: «Cal ser tolerant amb els intolerants?». La jornada va començar amb una fase eliminatòria entre tots els equips participants, mentre que en la darrera jornada s’han disputat les semifinals i la gran final entre els equips amb més puntuació acumulada. L’acte de lliurament de premis, celebrat a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, ha comptat amb la participació de la rectora de la Universitat Jaume I i vicepresidenta II de la Xarxa Vives, Eva Alcón, del secretari executiu, Ignasi Casadesús, i dels caps de jutges de la competició Antoni Vizcarro, Núria Sanz i Vicent Rebollar.

Enguany, la competició ha comptat amb la participació de catorze equips de les següents universitats:

 • Universitat d’Alacant
 • Universitat Autònoma de Barcelona
 • Universitat de Barcelona
 • Universitat de Girona
 • Universitat de les Illes Balears
 • Universitat Jaume I
 • Universitat de Lleida
 • Universitat Oberta de Catalunya
 • Universitat Politècnica de València
 • Universitat Pompeu Fabra
 • Universitat Ramon Llull
 • Universitat Rovira i Virgili
 • Universitat de València
 • Universitat de Vic · Universitat Central de Catalunya

El jurat de la competició, integrat per professionals de la cultura, l’ensenyament i la comunicació, han valorat cada debat d’acord amb la qualitat de les intervencions i la solidesa de les argumentacions, així com el grau de domini de l’assumpte, la fluïdesa comunicativa dels participants i la posada en escena.

En aquesta edició, l’alumnat prové de les següents disciplines acadèmiques: Dret (36%), Administració i Direcció d’Empreses (15%), Enginyeries (13%), Economia (8%), Comunicació (8%), Ciències Polítiques (6%), Humanitats (6%) i Filologia Catalana (6%), entre d’altres titulacions.

La Lliga de Debat Universitària és una competició impulsada per la Xarxa Vives d’Universitats, amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Des de l’any 2005, la competició fomenta entre l’alumnat universitari l’ús de la paraula i capacitats com el treball en equip, la documentació, l’anàlisi crítica i l’argumentació.

Universitat de les Illes Balears, equip subcampió

 

Adelina Elena Ghetau, de l’equip de la Universitat de les Illes Balears, millor oradora