La Universitat Politècnica de Catalunya acull la 3a edició de la Biennal de Teatre Universitari de la Xarxa Vives

  • Gratuïta i oberta al públic, la Biennal permet a l’espectador gaudir d’una àmplia i variada oferta teatral universitària
  • La mostra tindrà lloc els propers 22 i 23 de maig a l’ETSEIB

17.05.2024. La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) acull la 3a edició de la Biennal de Teatre Universitari de la Xarxa Vives d’Universitats, una mostra interuniversitària itinerant i oberta al públic que tindrà lloc els dies 22 i 23 de maig a la sala d’actes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB). La Biennal desenvolupa un format de marató d’actuacions en el qual cada universitat participant representa una obra de no més de 50 minuts. En conjunt, podran veure’s tretze representacions de deu universitats de la Xarxa Vives. Aquest format permet al públic assistent gaudir d’una variada oferta teatral en una mateixa jornada. L’entrada a totes les actuacions és lliure, limitada a l’aforament.

La programació

L’activitat comença dimecres 22 de maig, a les 10 hores, amb la representació de l’obra Un passeig pel somni d’una nit d’estiu. Es tracta d’una adaptació de la popular obra de William Shakespeare amb la qual la Companyia de Teatre de la Universitat de Barcelona ha volgut fer un homenatge a l’autor més representat de la història del teatre, amb la direcció de Raxá de Castilla.

El president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo Artiaga, aprofitarà l’ocasió per donar la benvinguda als participants. Així mateix, l’esdeveniment comptarà amb la salutació de Carme Portaceli i Roig, directora artística del Teatre Nacional de Catalunya.

La jornada seguirà a les 11:30 hores amb la representació de l’obra Agost, adaptació de l’obra de Tracy Letts. La misteriosa desaparició d’un pare obliga les tres filles adultes d’una família a retrobar-se amb la seva mare, fet que desencadena un seguit de situacions dramàtiques. Una representació que la Companyia de Teatre de la Universitat de les Illes Balears realitzarà amb la direcció de Juanjo Bermúdez de Castro.

Tot seguit, a les 12:30 hores, serà el torn de l’Aula de Teatre de la Universitat d’Alacant, que representarà l’obra París, anys 60, dels autors Josep Lluís i Rodolf Sirera, amb direcció de Morgan Blasco. La mostra és un recorregut nostàlgic i divertit per uns anys on se somiava amb una llibertat que només es podia concebre fora de l’Estat, on es combina l’humor i la música de l’època.

La sessió de vesprada comptarà amb quatre representacions més. A les 16:45 hores, la Companyia de Teatre de la Universitat Miguel Hernández d’Elx representarà l’obra Antagonismes, dels autors Clara Anais Berna, Natividad Moreno, Raúl Vera i Adán Rodríguez, qui també n’és el director. Es tracta d’una funció divertida que pretén posar en un espill una sèrie d’idees, a priori oposades, relacionades amb les emocions: l’amor i l’odi, l’avarícia i la generositat… Tot jugant per crear situacions radicals, simpàtiques i amb una bona dosi de vitalitat.

La mostra continuarà a les 17:45 hores amb la participació del grup Parkinson per al Teatre de la Universitat Oberta de Catalunya. Sota la direcció de Montse Butjosa, l’obra Incertesa Park representa la situació d’un grup de persones amb malaltia de Parkinson en un parc públic. En aquest espai públic i anònim, tots comparteixen una malaltia i tenen ganes de parlar-ne. És la incertesa de viure.

El Grup La Coquera, de la Universitat Politècnica de Catalunya, pujarà a l’escenari a les 18:45 hores, per representar l’obra La veu adormida, basada en la popular novel·la de Dulce Chacón. Amb direcció d’Alberto Rizzo, la representació mostra el protagonisme de dones republicanes represaliades a les acaballes de la Guerra Civil espanyola.

La primera jornada de la Biennal de Teatre finalitzarà amb l’actuació del Grup Estable de Teatre de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la funció La sala d’espera, basada en l’obra d’Àngel Guimerà. L’obra presenta un mosaic de personatges d’un poble de muntanya que esperen el ferrocarril per anar a Barcelona. Sota la direcció de Ricard Gázquez, es tracta d’un fet gairebé insòlit dins la producció de Guimerà, sobretot pel tractament còmic de les situacions i els personatges.

La segona sessió començarà a les 11 hores amb l’actuació de l’Aula de Teatre de la Universitat Rovira i Virgili. L’Astrònom és l’obra que representaran, amb guió i direcció de Joan Rioné. Es tracta d’una escultura de bronze realitzada per Saumells l’any 1970 i que fa referència al savi grec Thales de Milet. El personatge està representat dempeus, mirant al cel, amb el cos esvelt i allargat, profundament encuriosit sota el firmament. De dia veu passar els núvols, de nit contempla l’estrany sostre d’una Tarragona sense cel.

A continuació, a les 12 hores, prendran l’escenari el grup de Terrassa UPT’m Teatre de la Universitat Politècnica de Catalunya. Bufonada bíblica és l’obra de Darío Fo que mostraran al públic assistent, marcat per tres actes diferenciats: la Matança dels Innocents, Les Noces de Canà i Moralitat del Cec i el Tolit. Una representació dirigida pel director Lorenzo Iván Giménez.

Una fugida de la realitat és l’obra que interpretarà l’Aula de Teatre de la Universitat de Girona, basada en contes del text Viatges i flors de Mercè Rodoreda. Els participants han creat aquesta peça que ens parla, amb la veu i el cos, de l’amor, la mort, l’abandonament i el viatge físic i íntim que fan diferents personatges. En escena a les 16:30 hores i amb direcció de Meritxell Torres.

L’Aula de Teatre de la Universitat de Vic · Universitat Central de Catalunya és l’encarregada de continuar la marató, a les 17:30 hores, amb la representació de l’obra Catorze enfilant, basada en l’àlbum il·lustrat de David Cali i Sergi Bloch. Amb la direcció de Margarida Tió, es tracta d’un muntatge escènic basat en improvisacions teatrals de repertori divers enllaçades per un fil: el fil de la vida.

A les 18:30 hores serà el torn del grup Besoscénicos de la Universitat Politècnica de Catalunya. Cometes daurades i ràfegues platejades és el títol de l’obra de Ray Bradbury que han adaptat, gràcies a la traducció i direcció de Juan Ignacio Franco. Una peça teatral que busca adaptar diversos relats de l’autor, adaptats per seguir un fil argumental, que segueix la història de la ciutat de la Cometa Daurada des de la seva refundació.

La Biennal de Teatre finalitzarà a les 19:30 hores amb l’actuació del Grup Utopia de la Universitat Politècnica de Catalunya. Sota direcció d’Ana Barjau, els participants representen Harlem, la història d’un venedor de mobles de segona mà que es veu embolicat en un robatori important al popular districte de Nova York.