La Universitat d’Andorra acull la XV Trobada de Síndics de Greuges i defensories universitàries de la Xarxa Vives

  • El fòrum reflexiona sobre els reptes de la intel·ligència artificial al sistema universitari d’ensenyament superior
  • La jornada combina taules de debat i visites al patrimoni cultural de la ciutat d’Andorra la Vella

05.07.2024. La Universitat d’Andorra (UdA) ha acollit la XV Trobada de Síndics de Greuges, defensors i mediadors universitaris de la Xarxa Vives d’Universitats.  La trobada ha reflexionat al voluntat de les oportunitats de la Intel·ligència Artificial (IA) en les institucions de l’ensenyament superior, així com dels desafiaments logístics i educatius dels pròxims anys. L’acte d’inauguració va comptar amb les intervencions del rector de la Universitat d’Andorra, Juli Minoves, i del ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats del Govern d’Andorra, Ladislau Baró.

La jornada ha pres el relleu de l’anterior trobada, celebrada a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona el curs passat, on es va analitzar com està canviant el perfil de l’estudiant universitari, en un context permanent de canvis sociològics i demogràfics. En aquesta ocasió, el Fòrum Vives ha abordat l’impacte de la intel·ligència artificial en l’educació universitària i els reptes i oportunitats que l’eina ofereix per al sistema universitari del futur.

El rector de la Universitat d’Andorra, Juli Minoves, ha destacat com “la integració de la IA a la universitat requereix no només un canvi de tecnologia avançada, sinó també un canvi cultural i educatiu”. “Certament, suposa un canvi paradigmàtic que redefineix com concebem l’educació, la recerca i la gestió universitària”, ha etzibat.

El rector també va agrair als assistents, procedents de les universitats d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, CEU Cardenal Herrera, Girona, Internacional de Catalunya, Lleida, Oberta de Catalunya, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra, Ramon Llull i Rovira i Virgili, “la dedicació i compromís en la defensa dels drets de tots els membres de la comunitat universitària”. “La vostra tasca és fonamental per a la convivència i el progrés de les nostres institucions, però també per a la societat en el seu conjunt”, ha assegurat el rector.

En primer lloc, els participants van poder conèixer les oportunitats tècniques que ofereix la intel·ligència artificial de la mà d’Aleix Dorca, responsable dels Serveis Informàtics de la Universitat d’Andorra. Tot seguit, una taula rodona d’experts va centrar el debat sobre els reptes de futur que presenta l’eina digital, amb la participació de Xim Cerdà Company, professor de l’Àrea de Ciències de la Computació de la Universitat Autònoma de Barcelona; Guillem Olivé Cadena, investigador en Neurociència de la Universitat de Barcelona; Adrià Vilà Ballo, professor del Departament de Psicologia de la Universitat de Girona; i de Jordi Ascensi Sala, investigador a Andorra Recerca + Innovació, institució tecnològica del Principat.

Finalment, la trobada també va servir per conèixer el patrimoni històric i cultural d’Andorra, amb visites guiades a la Casa de la Vall i un recorregut pel casc antic, on es troben els punts d’interès més rellevants del nucli urbà.

Les Sindicatures de Greuges són l’òrgan encarregat de vetllar pel respecte als drets i les llibertats dels membres de la comunitat universitària, així com pel bon funcionament de les activitats i dels serveis de les mateixes universitats. La Xarxa Vives d’Universitats organitza anualment i de manera rotatòria aquesta cita amb l’objectiu de crear sinergies de col·laboració, compartir informació i bones pràctiques entre els seus representants.