L’escriptor Josep Vallverdú, la lingüista Gemma Rigau i el sociòleg Rafael Castelló reben la Medalla d’Honor 2024 de la Xarxa Vives d’Universitats

  • El guardó reconeix la trajectòria professional i el compromís amb la ciència, la cultura i la societat dels tres homenatjats
  • L’acte de lliurament ha tingut lloc a la Universitat Politècnica de Catalunya
Vallverdú

Josep Vallverdú i Aixalà, Medalla d’Honor 2024 de la Xarxa Vives (Fotografia d’Andreu Puig)

10.07.2024. La sala d’actes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) ha acollit l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor 2024 de la Xarxa Vives d’Universitats. Els guardonats en aquesta edició han estat l’escriptor Josep Vallverdú, a proposta de la Universitat de Lleida, la lingüista Gemma Rigau, a proposta de la Universitat Autònoma de Barcelona, i el sociòleg Rafael Castelló, a proposta de la Universitat de València. L’acte, que ha estat presidit pel president de la Xarxa Vives i rector de la UPC, Daniel Crespo Artiaga, ha comptat també amb la intervenció del conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal i Farreras.

L’escriptor Josep Vallerdú i Aixalà ha sigut el primer homenatjat en rebre la Medalla d’Honor. El doctor en Filologia Catalana i professor de la Universitat de Lleida, Miquel Pueyo París, ha estat l’encarregat de pronunciar-ne la laudatio, en què ha destacat la llarga trajectòria literària de Vallverdú; autor de més de dues-centes obres publicades. L’homenatge universitari a Vallverdú arriba, precisament, en la cloenda de l’Any Vallverdú, declarat el 2023 per la Generalitat de Catalunya.

A continuació, s’ha lliurat la Medalla d’Honor a la lingüista Gemma Rigau i Oliver. En aquesta ocasió, la laudatio ha estat a càrrec de Joan Mascaró i Altimiras, professor Honorari del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona. Companys de departament, Mascaró ha destacat les contribucions acadèmiques de Rigau, amb importants aportacions a la lingüística teòrica, que van des de la lingüística del discurs fins a la sintaxi oracional i l’estructura lèxica del català i les llengües romàniques.

Gemma Rigau i Oliver, Medalla d’Honor 2024 de la Xarxa Vives (Fotografia d’Héctor Núñez)

Finalment, s’ha lliurat la Medalla d’Honor al sociòleg Rafael Castelló i Cogollos. La vicerectora d’Estudis de la Universitat de València, Isabel Vázquez Navarro, n’ha pronunciat la laudatio, destacant les seues contribucions a l’estudi social i demogràfic al País Valencià, així com per la promoció de la llengua com a director del Servei de Política Lingüística de la universitat.

Rafael Castelló Cogollos, Medalla d’Honor 2024 de la Xarxa Vives (Fotografia d’Héctor Núñez)

En la cloenda, el president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la UPC, Daniel Crespo Artiaga, ha agraït a les tres persones homenatjades acceptar la distinció de la Medalla d’Honor en nom de les 22 universitats que conformen la institució. “La universitat és el lloc on conflueixen els pilars de la societat del coneixement, de la recerca i de la cohesió social. La seva tasca és imprescindible per construir un món millor, més just i igualitari. En aquest sentit, celebrem avui els èxits i les aportacions de Vallverdú, Rigau i Castelló, amb aquest homenatge universitari”, ha assenyalat.

Així mateix, el conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal i Farreras, ha destacat els perfils dels guardonats com a exemple de compromís amb la ciència, la cultura i la societat. L’esdeveniment que ha acollit la UPC ha congregat nombroses personalitats del món de la cultura, l’acadèmia i la política.

La Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats de la Xarxa Vives. Des de 1995, any en què es van lliurar les primeres medalles, han rebut aquesta distinció 36 persones dels més diversos àmbits de coneixement.