Ignacio Cirac, a la revista BUC: «La física quàntica frega la filosofia»

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 11/04/2011.- «La física quàntica té una part que frega una mica la filosofia. Quan diem que les propietats dels objectes no estan definides quan no els observem, doncs hom pot pensar quines són les implicacions filosòfiques. I aquí és on em declaro més pragmàtic. M’agrada parlar-ne però sovint són interpretacions no susceptibles d’un experiment». Ignacio Cirac, director de la Divisió Teòrica de l’Institut Max Planck d’Òptica Quàntica (Garching, Alemanya), considera que el seu àmbit de recerca xoca «amb les limitacions no només del llenguatge, sinó de l’experiència. Hi ha coses noves que no hem vist mai i no tenim una forma de descriure-ho, ni d’entendre-ho, ni de compara-ho amb res conegut i aquesta és la dificultat». En una entrevista publicada al setè número de la revista BUC. Universitat. Cultura. Llibres, el científic català, guardonat l’any 2006 amb el Premi Príncep d’Astúries d’investigació científica i tècnica, augura que les aplicacions de la física quàntica més importants en el futur seran en els camps de la biologia, de la medicina i de la química. Cirac explica a l’entrevista com el seu equip ha establert les bases per construir un ordinador quàntic que permetrà càlculs molt més potents i eficients que els actuals.

La revista BUC. Universitat. Cultura. Llibres és una eina de les universitats que pretén divulgar la producció cultural i científica universitària, alhora que apropa les novetats editorials de les universitats a la societat. En el seu setè número, la publicació inclou també un reportatge sobre el paper de l’emprenedoria a la Universitat. La revista inclou també cròniques culturals sobre Enric Valor, en el centenari del naixement del filòleg i escriptor de Castalla, i sobre el filòsof i teòleg Jaume Balmes, del naixement del qual s’han complit 2 segles. D’altra banda, un article de Josep Maria Vinyes analitza com les noves tecnologies digitals de la informació afecten els usos de la lectura, i un reportatge mostra les intenses relacions entre les ciutats de Castelló i Tarragona i les seues respectives universitats. A la secció Lectures de… fan les seues recomanacions editorials Joaquim M. Puyal, Purificación García i Miguel Ángel Lozano.

Així mateix, aquest número de BUC incorpora un article de reflexions sobre els nous reptes de l’edició universitària a càrrec de Montse Ayats, d’Eumo Editorial  (Universitat de Vic). Finalment, la secció El racó de Mètode es planteja què es pot fer des de la ciència i l’economia per superar la crisi actual.

La revista és editada per la Xarxa Vives d’Universitats amb periodicitat semestral i es distribueix entre el professorat de les universitats membres de la Xarxa i l’alumnat universitari, així com en llibreries dels territoris de la Xarxa. BUC es pot consultar en PDF i té una versió electrònica a la llibreria virtual www.e-buc.com, on està a l’abast del públic tota l’oferta editorial de les universitats.

La Xarxa Vives és una associació d’universitats sense ànim de lucre que potencia les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i Sardenya i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.