El programa transfronterer Cultur Pro, una aposta per la llengua i la cultura professional

Barcelona, Castelló de la Plana, Palma.- 24/06/2011.- El programa POCTEFA Cultur Pro – Llengua i cultura professional ha esdevingut un motor de canvi a l’àrea transfronterera integrada per Lleida, Girona i la Catalunya Nord. Concebut com un projecte de formació per reforçar la integració transfronterera, en el marc de la política regional comunitària de la Unió Europea, està dividit en 8 accions que contemplen tant la formació presencial a ambdós costats dels Pirineus com la formació a distància i que es reparteixen els 4 membres del consorci. Entre aquestes accions destaquen els cursos de francès i català amb finalitats professionals a les universitats de Girona, Lleida i Perpinyà, els mòduls de formació virtual en cultura professional, els mòduls audiovisuals de formació en cultura professional i les trobades transfrontereres.

El Cultur Pro ha permès que fins ara més de 400 persones hagen après francès a la província de Girona amb els cursos organitzats a la universitat, i amb els ajuntaments de Girona, Palafrugell i La Bisbal d’Empordà. A Lleida han après francès més de 30 persones i a Perpinyà també han estat més de 30 persones les que han après català.

A més, s’han realitzat dues Trobades Transfrontereres, la primera a Banyuls de la Marenda els dies 16 i 17 d’octubre de 2010, amb 30 participants (10 per universitat membre) i la segona a Palafrugell, els dies 12 o 13 de febrer també amb vora 30 participants. Aquestes dues trobades han permès la creació de parelles i grups lingüístics que des que mantenen un contacte regular a través de xarxes socials i altres vies de comunicació per practicar la llengua que aprenen en els cursos en un context més real i relaxat.

D’altra banda, fruit del Cultur Pro s’han elaborat dos vídeos de formació en cultura professional, dels 8 que estan previstos. Són La Catalunya Nord i El català, llengua vehicular. Properament estarà disponible el tercer vídeo que tracta sobre els mitjans de comunicació a Catalunya i a la Catalunya Nord.

Impulsat per la Universitat de Girona (cap de files), la Universitat de Perpinyà Via Domitia, la Universitat de Lleida i la Xarxa Vives d’Universitats, el Cultur Pro es va iniciar el 2009 i finalitzarà l’any 2012. Finançat pels fons FEDER de la UE a través dels Programes Operatius de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013, el projecte és una eina per al desenvolupament territorial integrat, mitjançant la cooperació i l’intercanvi d’experiències interregionals.