El Cultur Pro participa al 29è Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus

Girona, Perpinyà, Lleida.- 3/11/2011.- El programa Cultur Pro va participar al 29è Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) que va tenir lloc el 27 d’octubre passat a la seu del Consell Regional Midi-Pyrénées a Toulouse. Enguany, l’acte ha pres com a títol la transformació transfronterera: una força per al futur dels Pirineus.

Quim Pèlach, professor i investigador de la Universitat de Girona i cap de fila del programa Cultur Pro, va representar l programa POCTEFA Cultur Pro a l’acte. Després de l’obertura formal es va iniciar el Fòrum de les iniciatives transfrontereres: un territori en acció. En paraules de Pèlach, aquest «va resultar ser un veritable intercanvi que va afavorir el coneixement dels diferents projectes seleccionats» . Per la seua banda, el Programa Cultur Pro va comptar amb materials de promoció als estands dels projectes que comparteixen la Universitat de Perpinyà i la Universitat de Girona. Finalment, l’acte va permetre l”establiment de contactes amb iniciatives similars a la del Cultur Pro, en la formació de professionals i divulgació del fet transfronterer a empreses.

Durant la sessió de vesprada va tindre lloc la sessió plenària de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) on es va realitzar la taula rodona Un impuls per a la cooperació transpirinenca, que va comptar amb la intervenció dels presidents de la CTP. A més, representants de les regions del nord i del sud dels pirineus, varen exposar la seva percepció dels avantatges que poden aportar les accions transfrontereres en el desenvolupament regional d’Europa. En finalitzar, va tindre lloc el canvi de presidència de la CTP a la Comunitat Foral de Navarra. Pèlach ha considerat que «la valoració general de la jornada és molt positiva i ens esperona a sumar-nos a les múltiples i variades iniciatives que s’estan desenvolupant des dels projectes POCTEFA».

El programa POCTEFA Cultur Pro és un projecte de formació concebut per reforçar la integració transfronterera, en el marc de la política regional comunitària de la Unió Europea. Impulsat per la Universitat de Girona (cap de files), la Universitat de Perpinyà Via Domitia, la Universitat de Lleida i la Xarxa Vives d’Universitats, el projecte s’inicia el 2009 i finalitzarà l’any 2012. Finançat pels fons FEDER de la UE a través dels Programes Operatius de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013, el projecte és una eina per al desenvolupament territorial integrat, mitjançant la cooperació i l’intercanvi d’experiències interregionals. Cultur Pro consisteix en un grup de vuit accions que contemplen tant la formació presencial a ambdós costats dels Pirineus com la formació a distància