Mequinensa, punt de trobada del voluntariat lingüístic universitari

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 10/11/2011.- La XI Trobada de voluntariat lingüístic universitari reunirà des de demà divendres i fins al diumenge 13 de novembre els voluntaris lingüístics d’arreu dels territoris de la regió Vives a l’alberg Camí de Sirga (Mequinensa). La trobada anual pren enguany com a títol «L’Aragó que parla la nostra llengua» i està organitzada, en el marc del Fòrum Vives, per la Xarxa Vives d’Universitats i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València (vegeu el programa).

Un any més, la trobada pretén dinamitzar els contactes entre el voluntariat lingüístic de totes les universitats de la Xarxa Vives, conèixer una de les comarques de l’Aragó on es parla la nostra llengua i debatre sobre la construcció de l’espai comunicatiu en català. A aquest fi es realitzaran ponències, tallers i altres activitats lúdiques i culturals.

Ramon Sistac, de la Universitat de Lleida i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, obrirà la trobada divendres de vesprada amb una ponència sobre la història i la situació actual del català a l’Aragó. Dissabte, els professors Josep Gifreu (Universitat Pompeu Fabra) i Rafael Xambó (Universitat de València) analitzaran l’espai comunicatiu en llengua catalana. La vesprada es dedicarà a diferents tallers. Finalment, diumenge es dedicarà a visites culturals.

Des de la posada en marxa del programa de Voluntariat Lingüístic de la Universitat de València (UV), el curs 1996-1997, s’han organitzat deu trobades de voluntaris. Les set primeres van ser exclusives de la UV, les dues següents es van obrir als voluntariats de la Xarxa Vives i la darrera la va organitzar a la Universitat de les Illes Balears. Aquestes trobades han recorregut bona part dels territoris de llengua catalana, de l’Alguer a Morella, de Poblet a Banyeres de Mariola, d’Ador a Cabrera de Mar, d’Alcúdia a Vilafranca. I enguany, l’Aragó que parla la nostra llengua.