El DBD posa de relleu la història de la pintora Juana Francés de la Campa

 

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.-06.02.2012.- El Diccionari Biogràfic de Dones (DBD) ens presenta avui la història de Juana Francés de la Campa, pintora i fundadora del grup El Paso, que ha esdevingut un referent per la seua trajectòria en el món de la pintura.

Juan Francés de la Campa va néixer a Alacant l’any 1924. Al 1945 va ingressar a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando de Madrid i al 1951 va obtenir una beca per a estudiar a París. Va estar casada amb l’escultor Pablo Serrano.

Va obrir la seua primera exposició individual a la Galeria Xagra de Madrid. Després d’assistir a un curs sobre art abstracte a Santander el 1953, la seua pintura va canviar a l’abstracció constructiva. El 1957 fou fundadora del grup El Paso, del qual es desvinculà dos anys després, i es va adscriure a l’informalisme matèric espanyol fins aproximadament el 1963.

Va participar en exposicions col·lectives al Guggenheim de Nova York (1960), al Palau de Belles Arts de Brussel·les (1961) i a la Tate Gallery de Londres (1962), entre altres museus. Després, la seua obra va entrar en una etapa caracteritzada per la pseudofiguració, en què criticava la societat moderna i el pes de la tecnologia. Ja en els vuitanta va tornar a l’abstracció, amb paisatges submarins i cometes. El 1990 se n’obriren exposicions a la Galeria Juan de Juanes i al Palau Gravina d’Alacant. El 1995 es va inaugurar una exposició-homenatge a la Llotja del Peix d’Alacant.

Tot i que fou una pintora amb projecció internacional, el seu reconeixement fou molt menor que el dels seus companys d’El Paso, a causa de la menysvaloració de les activitats de dones de l’època i entre els artistes, i de l’ocultació que provingué del seu matrimoni amb Pablo Serrano, segons Laura Fernández.

Aquesta és només una mostra de la riquesa històrica que el Diccionari Biogràfic de Dones posa a disposició de tothom que n’estiga interessat, de les més de 600 vides, moltes d’elles inèdites, de grans dones dels territoris de parla catalana.

El DBD va ser impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consell de Mallorca amb l’objectiu de donar a conèixer la contribució que les dones han fet en la història dels territoris de parla catalana des de diferents camps de coneixement i àmbits d’actuació. En la seua elaboració, a càrrec de la Xarxa Vives, han treballat investigadors i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i de gènere.