La Universitat d’Alacant repeteix participació a la Lliga de Debat

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma. -01/03/2012.- L’equip de la Universitat d’Alacant (UA), repeteix enguany participació a la VIII edició de la Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives i prepara la competició «com una bona oportunitat per prestigiar els usos de la nostra llegua».

Des del mes d’octubre fins al moment de la competició, l’equip alacantí posa «tota l’energia possible» per preparar la competició.  Al primer quatrimestre han realitzat un curs  d’estratègies per paralar en públic,  d’on han sorgit els integrants de l’equip que participaran a la Lliga. A partir d’aquest moment, ja al mes de febrer, l’equip es prepara amb més intensitat «tant des del punt de vista argumentatiu com de posada en escena».

Per a aquesta vuitena edició, l’equip es renova quasi al complet, i estarà format pels següents 6 membres: Pep Pastor qui pren el paper de capità, Jordi Domènech, Yaiza Ferrer, Raúl Calatayud, (tots quatre estudiants de Filologia Catalana), Anna Sandoval (estudiant de màster universitari en Professorat d’Educació Secundària) i Edith Guerrero (estudiant de Dret) veterana de l’equip, que compta amb l’experiència de participació a la Lliga de l’any passat. L’equip explica que les seues expectatives «sempre són de màxims», però sobretot, els que interessa «és mostrar que la UA prepara l’alumnat en contingut aprofundit i qualitat lingüística» i això és el que oferiran durant la competició. «Guanyar o no, ja és tota una altra història».

La VIII Lliga de Debat Universitari tindrà lloc a la Universitat de Vic del 16 al 20 d’abril i comptarà amb 13 equips d’estudiants de la regió Vives que defensaran alternativament posicions a favor i en contra sobre el tema «Els indignats, un nou corrent de pensament?».

Les universitats que ja han confirmat la participació a la vuitena Lliga són l’Abat Oliba CEU, Alacant, Barcelona, Autònoma de Barcelona, Illes Balears, Internacional de Catalunya, Jaume IMiguel Hernández d’Elx, Oberta de Catalunya, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra, Ramon Llull i Vic. Com en anteriors edicions de la competició, els equips estaran formats per un màxim de 5 persones (2 oradors, 2 investigadors i 1 reserva) i un capità o portaveu que els representarà. Fins uns minuts abans de començar l’enfrontament, els equips no sabran quina posició (a favor o en contra) hauran de defensar. El jurat, format per professionals de diferents àmbits del coneixement, decidirà una vegada finalitzat el debat quina argumentació s’ha realitzat amb el màxim rigor i de la forma més convincent.

La nova edició de la competició de dialèctica s’uneix enguany a la iniciativa «2011, Any de la Paraula Viva» amb motiu del centenari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. La Lliga de Debat Universitari té com a objectiu fomentar l’ús de la paraula entre l’estudiantat sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips, en els quals s’haurà de defensar una posició a favor o en contra sobre un tema d’actualitat. Es valoraran capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluidesa en la intervenció i la correcció tant semàntica com formal.