El campus d’excel·lència internacional HUBc impulsa la creació d’una regió d’innovació en salut

Barcelona, Castelló de la Plana, Palma.- 23/03/2012.- La Universitat de Barcelona va acollir ahir dijous la 3a Assemblea Plenària del HUBc, campus d’excel·lència internacional de la salut de la UB. En el transcurs de la sessió es va presentar l’estat dels 23 projectes que el HUBc té en marxa actualment amb un finançament adjudicat de prop de 15 milions d’euros. També es va aprovar un document per preparar una candidatura per a la creació d’una comunitat de coneixement i innovació (KIC), centrada en l’àmbit de la salut, en el marc del l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT), i es van presentar els indicadors 2008-2010 per al conjunt de les 26 institucions que formen part d’aquesta agregació.

L’acte, al qual van assistir representants de les 26 entitats que integren el HUBc, entre institucions, centres de recerca i hospitals, va estar presidit pelrector de la UB, Dídac Ramírez, i hi van participar el delegat del rector per al HUBc, Josep Samitier; el vicerector de Recerca, Jordi Alberch, i el director tècnic d’aquest campus d’excel·lència, Dr. Ernest Trias.

Balanç de projectes
Fins aquest moment, el HUBc ha adjudicat finançament a 23 projectes, per valor de 14.860.842 €, mitjançant subvencions i crèdits provinents dels programes Campus d’Excel·lència Internacional (CEI) 2010, Innocampus 2010 i Enfortiment 2011, atorgats pels ministeris espanyols d’Educació, Cultura i Esport i d’Economia i Competitivitat.

La UB gestiona poc més del 50% del pressupost dels projectes subvencionats. La resta es gestiona mitjançant entitats adscrites al HUBc que coordinen alguns dels projectes aprovats, entre les quals hi ha el campus de l’Alimentació de Torribera, el Consorci Biopol de l’Hospitalet de Llobregat (Biopol’H), la BioRegió de Catalunya (Biocat), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Entre els projectes que es duen a terme cal destacar l’inici de la construcció de l’aulari del campus de Bellvitge, un edifici de cinc plantes destinat a acollir aules, laboratoris i altres espais docents i de serveis que es preveu que estiga acabat el gener del 2013. També es va aprovar l’organització d’un congrés internacional sobre salut pública i envelliment saludable, coordinat pel professor del Departament de Medicina Alfons López Soto, que tindrà lloc a Barcelona a finals del 2013. Així mateix, s’ha iniciat un projecte per desenvolupar un centre de formació professional, una iniciativa que respon a la política ministerial de generació d’entorns integrats de formació professional en els CEI i en la qual participen el Biopol’H i l’Ajuntament de l’Hospitalet.

En aquest primer any i mig, el HUBc ha configurat el nucli del campus i n’ha definit el funcionament i el model de govern. L’atenció que s’ha dedicat a la comunicació s’ha traduït en la posada en marxa d’un nou web i la creació d’un perfil a Twitter i Facebook.

Barcelona InnoHealth
Es preveu que el 2014, dins el programa europeu Horitzó 2020, tinga lloc una nova convocatòria europea per crear noves comunitats de coneixement i innovació o KIC, en la qual s’incloga el tema de salut. En aquest sentit, per iniciativa de Biocat, el HUBc ha aprovat un document que servirà de base per preparar una candidatura i desenvolupar la proposta Health Catalonia Region Innovation KIC: Barcelona InnoHealth, sota la qual s’agruparien d’una manera més eficient els projectes actualment en curs, i alhora es podria situar Catalunya en el mapa internacional de l’EIT en l’àmbit de la salut.

Les KIC són associacions en xarxa en què participen universitats, centres de recerca, empreses i agències regionals o locals per tal de treballar a escala europea sobre problemes que afecten la societat, desenvolupant iniciatives per incrementar la prosperitat basant-se en el coneixement. En la gestió de la seua tasca les KIC combinen l’educació amb l’emprenedoria, la recerca amb la innovació i el sector públic amb el privat, per tal d’establir aliances i projectes comuns en un àmbit que afecte la ciutadania i que permeta millorar el benestar social i econòmic dels països europeus. Es preveu que el 2020 el pressupost per a KIC sigui de 350 M€.

El HUBc en xifres
En l’assemblea també es van presentar els indicadors corresponents al període 2008-2010. En relació amb la recerca, en aquest període s’han publicat prop de 1.000 articles en revistes indexades, i el factor d’impacte ha augmentat del 3,42, el 2008, al 4,83, el 2010. Altres indicadors fan referència al personal investigador, que s’ha incrementat en 1.226 persones, com a conseqüència principalment del major nombre de becaris predoctorals. Des del punt de vista econòmic, els ingressos de projectes finançats en convocatòries nacionals i internacionals han augmentat en més de 8 milions d’euros.

També ha crescut un 74 % el nombre d’aliances i la recerca col·laborativa en el HUBc, a causa principalment de la participació en projectes CIBER. En l’àmbit assistencial, el nombre d’intervencions quirúrgiques i de cirurgia major ambulatòria ha augmentat en més 100.000 casos. En relació amb el sector privat, el 2010 s’han creat nou empreses derivades o spin-off, tres més que el 2008. I, tot i que el nombre de patents nacionals ha disminuït, s’han registrat prop del doble de patents internacionals.

Entitats adscrites al HUBc
Actualment integren el HUBc 26 entitats, entre institucions, centres de recerca, empreses i ajuntaments. En aquest temps, altres institucions també han mostrat la intenció d’adherir-se al projecte, entre les quals hi ha l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Les entitats que actualment formen el HUBc, a banda de la UB, que n’és la coordinadora, són el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Biocat, Biopol’H, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l’IDIBELL, el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Duran i Reynals, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, l’Hospital de Sant Joan de Déu i els Serveis de Salut mental del mateix hospital, l’associació Catalonia Bio, la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (FENIN), Ferrer Internacional, l’Associació Empresarial de l’Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL), el Fòrum Empresarial del Llobregat el centre tecnològic Leitat. També té el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de Barcelona i de l’Hospitalet de Llobregat.