La Universitat de Barcelona (UB), fundada el 1450, és un referent científic i humanístic important a escala internacional. És la primera universitat pública de Catalunya pel que fa a nombre d’estudiants —més de 64.000— i a oferta formativa. També és líder en la recerca de qualitat. Ocupa el primer lloc en producció científica de l’Estat, fet que la converteix en el principal centre de recerca universitari d’Espanya i un dels més importants d’Europa, tant pel nombre de programes de recerca com per l’excel·lència assolida en aquest terreny. A més, és membre de les xarxes universitàries d’excel·lència més rellevants a escala internacional, com ara la Lliga d’Universitats de Recerca Europees (LERU), on és l’única universitat de l’Estat que en forma part.

La UB es posiciona de manera molt destacada en els principals rànquings internacionals: és l’única universitat de l’Estat espanyol que aconsegueix posicionar-se entre les 200 millors universitats del món a l’Academic Ranking of World Universities (ARWU) —més conegut com a rànquing de Xangai—. Als QS World University Rankings 2014-2015, també és la primera universitat d’Espanya i una de les 200 millors del món. A més, és l’única universitat de l’Estat que forma part de l’elit de les 200 millors universitats del món en 25 de les 30 àrees del coneixement, segons els QS World University Rankings 2014 by Subject.

La UB és una universitat urbana, oberta i cosmopolita com la mateixa ciutat de Barcelona, on desplega sis campus universitaris en més de mig milió de metres quadrats. Amb una xarxa de centres formada per disset facultats, una escola universitària i diversos instituts universitaris i centres associats, contribueix a la creació, la transmissió i la difusió de la cultura i dels coneixements científics, tècnics i professionals, així com al foment del pensament crític, la igualtat i el pluralisme.

En total, s’hi imparteixen 67 graus, 145 màsters universitaris, 73 programes de doctorat i 627 cursos de postgrau, que integren una completa oferta formativa en què la innovació i la qualitat docent són els eixos fonamentals. Els estudis de màster i de doctorat, amb un 27,3 % i un 31,1 % d’estudiants de nacionalitat estrangera, respectivament, presenten un fort component internacional.

A través dels programes de mobilitat, la UB acull anualment prop de 2.000 estudiants estrangers de diverses àrees geogràfiques, majoritàriament d’Europa, els Estats Units, el Canadà i l’Amèrica Llatina. Per tal de promoure els intercanvis, la Universitat té signats més de 2.000 convenis de docència i recerca amb universitats i institucions estrangeres. En total, prop de 10.000 estudiants estrangers de 126 nacionalitats diferents cursen els estudis a la UB.

Assolir la plena internacionalització, consolidar l’excel·lència docent i científica, apostar per polítiques actives de mobilitat, així com augmentar la transferència de coneixement generat a la universitat cap a la societat són alguns dels objectius principals de la institució.

Universitat de Barcelona
Gran Via de les Corts Catalanes, 585
08007 Barcelona
Tel.: 934 021 100
comunicacio@ub.edu
www.ub.edu
Llibre recomanat

Actualitat universitats

  • Universitat Pompeu Fabra

    Universitat Pompeu Fabra

    Un equip d'investigació de la UPF participa en el descobriment de nous coneixements sobre l'arquitectura cel·lular