El «Catalanitzador per al Windows» preveu arribar als 250.000 usuaris en quatre anys

Jordi Mas i Florenci Pla, a l’acte de presentació del Catalanitzador a la Universitat d’Andorra (imatge: UdA).

Sant Julià de Lòria, Castelló de la Plana, Palma.- 12/06/2012.- L’Escola d’Informàtica i de Gestió de la Universitat d’Andorra (UdA) va acollir ahir dilluns 11 de juny, amb el suport de la Xarxa Vives, l’acte de presentació a Andorra del Catalanitzador per al Windows, una eina informàtica desenvolupada per Softcatalà, i adreçada al públic general, que permet posar l’ordinador en català en quatre passos senzills i automàtics. La presentació va tenir lloc a la sala d’actes de la Universitat d’Andorra. El Catalanitzador per al Windows es pot descarregar gratuïtament des d’ací i un cop descarregat, només cal executar el programa.

Jordi Mas, membre fundador de Softcatalà i desenvolupador principal del Catalanitzador, va estar acompanyat a la roda de premsa per Florenci Pla, membre de la Comissió Permanent de la Xarxa i director de l’Escola d’Informàtica i de Gestió de l’UdA. Mas va explicar que el 80% dels usuaris fa servir el sistema operatiu Windows, que és també el més complicat per a la gestió multilingüe. Tenir el sistema i les aplicacions en català al Windows requereix una tenacitat que pocs usuaris mantenen. L’objectiu del programa és, doncs, que els catalanoparlants tinguen la mateixa experiència lingüística que obtenen els parlants de les principals llengües del Windows, i amb un resultat equivalent al que poden obtenir amb Linux o el sistema operatiu d’Apple.

En la primera versió del Catalanitzador per al Windows, el programa instal·la els paquets oficials d’idioma fets per Microsoft per al Windows (XP, Vista i 7, tant de 32 bits com de 64 bits), l’Office (2003, 2007 i 2010) i el navegador Internet Explorer (6, 7, 8 i 9). Addicionalment, configura el català com a llengua de navegació de l’Internet Explorer, el Google Chrome i el Firefox, un aspecte de gran impacte sobre el pes del català a Internet o l’accés a contingut en català a la xarxa. D’aquesta manera, el programa també té un efecte en «el missatge que estem enviant al món sobre la llengua que utilitzem», ha dit Mas, un efecte que es començarà a notar i a poder comptabilitzar d’aquí a quatre anys, quan es preveu arribar als 250.000 usuaris. De moment, la Viquipèdia en català, per exemple, ja reconeix un augment significatiu de visites, segons Mas, que es podria atribuir en part a l’execució del Catalanitzador entre els usuaris del Windows.

El Catalanitzador continuarà desenvolupant-se per anar incorporant, progressivament, les aplicacions més utilitzades. Així, entre els pròxims objectius figuren catalanitzar l’Adobe Acrobat Reader i l’OpenOffice, o aconseguir la compatibilitat amb el futur Windows 8. Cal aclarir, tanmateix, que el Catalanitzador no realitza cap traducció especifica, sinó que instal·la automàticament els paquets d’idioma disponibles oficialment per a cada programa.

Actualment és un dels programes més descarregats de Softcatala.org, amb un centenar d’usuaris nous que l’executen cada dia. Abans que es presentés a l’UdA, en el darrer mes la pàgina havia rebut 73 visites des d’ordinadors del Principat d’Andorra.

Més informació del projecte.