Jordi Curell exposa les línies de futur del Programa d’Aprenentatge Permanent de la UE, al Fòrum Vives

 

Barcelona, Castelló de la Plana, Plama.- 03/10/2012.- El Cercle d’Economia de Barcelona ha acollit avui, la jornada «Les aliances del coneixement: cooperació universitat-empresa» que ha tingut lloc en el marc de les activitats Fòrum Vives.

La jornada ha començat a les 12 hores amb el parlament de Jordi Montaña, president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat de Vic, qui ha afirmat que «les universitats han de treballar amb la Comissió Europea per assolir els objectius del 2020». A continuació han donat la benvinguda Xavier Cambra, secretari general de la Fundació Privada d’Empresaris FemCAT, i Jordi Alberich, director general del Cercle d’Economia.

En acabar els parlaments de benvinguda, Toni Moreno, del Servei d’Atenció a l’Estudiantat de la Universitat de Barcelona, ha presentat Jordi Curell, director d’Educació Superior de la Comissió Europea, qui ha exposat la ponència Les aliances del coneixement. En opinió de Curell, «les universitats han d’obrir-se al món real amb el triangle del coneixement: educació, empresa i investigació». En aquest sentit, ha posat l’exemple de l’Institut Europeu de Tecnologia, que compta amb socis universitaris, de recerca i empreses. A més, Curell ha explicat altres exemples activades des de la Comissió Europea, com l’organització de programes de doctorat realitzats al 50% a universitats i a empreses, i ha afegit  que «al 2014 hi haurà un augment del pressupost per invertir en més iniciatives de universitat i empresa» amb l’objectiu que «des de les universitats no es generen persones que busquen feina, sinó que creen feina». Per assolir aquest objectiu, ha conclòs, «calen més aliances del coneixement».

D’altra banda, el director del PAP ha explicat que les competències lingüístiques són bàsiques per cercar feina i en aquest sentit, en breu la Comissió Europea presentarà uns objectius lingüístics europeus. En acabar la ponència de Curell, s’ha donat pas al torn de preguntes i a la cloenda de la jornada.

Knowledge Alliances és un nou projecte pilot que s’insereix en el marc Cooperació Universitat-Empresa de la Comissió Europea. L’eix central és la promoció d’iniciatives estructurades entre les universitats i el món empresarial, iniciatives basades en els resultats i centrades en els vincles lògics entre ambdós sectors (formació i món laboral). Aquestes aliances han d’orientar-se a crear nous programes curriculars multidisciplinars que fomenten l’emprenedoria en l’ensenyament, així com al desenvolupament d’altres destreses transferibles com la resolució de problemes en temps real i el pensament creatiu. Estem parlant d’un veritable procés de doble direcció que implica un canvi de mentalitat a l’ensenyament superior i a l’empresa per tal de dissenyar la via, des de la innovació i la sostenibilitat, d’incrementar i millorar el nostre capital humà.