L’IEC ret homenatge a les Normes de Castelló en el seu 80è aniversari

Imatge de grup dels participants a l’acte commemoratiu de les Normes de Castelló a l’IEC (imatges: IEC).

Barcelona, Castelló de la Plana, Palma.- 21/11/2012.- L’Institut d’Estudis Catalans va commemorar ahir el vuitantè aniversari de les Normes de Castelló, amb un acte (vegeu el programa) que es va retransmetre en directe al web de l’Institut i va comptar amb la participació del vicepresident II de la Xarxa i rector de la Universitat Jaume I. Vicent Climent va destacar que les Normes «van ser el fruit d’una clara voluntat part part d’un significatiu grup d’intel·lectuals de fer un servei social als valencians que aleshores escrivien, llegien i sobretot parlaven en valencià, un servei prestat amb esperit de diàleg i de consens entre sensibilitat diverses».

El vicepresident Climent va destacar el treball continuat en l’àmbit de la promoció del català per part de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i de la Xarxa Vives. En aquest sentit, el rector de l’UJI va destacar que les universitats de la regió Vives «treballem actualment de manera coordinada gràcies al primer Pla comú de Política Lingüística, del qual ens hem dotat per al període 2012-2014». Finalment, Climent va lamentar que «precisament ara, quan la cultura catalana ha assolit una projecció internacional més potent, vivim el contrasentit de seguir patint problemes on la llengua pròpia apareix massa sovint vinculada a conflictes polítics que creiem resolts feia dècades».

L’acte també va comptar amb intervencions de Germà Colón, membre de la Secció Filològica de l’IEC, qui intervingué sobre Les Normes de Castelló i la Societat Castellonenca de Cultura, i Joan Francesc Mira, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, en aquest cas amb un parlament sota el títol Norma i cultura: l’espai de la llengua escrita. Finalment, també hi intervingueren, a més de Vicent Climent, Salvador Giner, president de l’IEC; Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC; Ferran Carbó, director de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana; Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana i Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica i delegat de l’IEC a Castelló.

Pitarch va destacar que «el repte que tenim pendent és potenciar la vitalitat que manté la llengua que les Normes van dignificar, des d’una posició de resistència ferma enfront els plans actuals que maquinen destruir els models educatius vigents al País Valencià, a les Balears i al Principat». Pitarch ha recordat la mobilització convocada per al dia 15 de desembre a Castelló, i coordinada per Castelló per la Llengua, en què es commemorarà la signatura de les Normes de Castelló sota el lema Que no et retallen la llengua!

Un moment de la intervenció de Germà Colón a l’acte a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans.