Palomar lamenta el «drenatge de la llengua pròpia a la Comunitat Valenciana»

Alacant, Barcelona, Palma.- 23/01/2014.- El president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, ha manifestat la seua disconformitat en el «constant drenatge de la llengua pròpia a la Comunitat Valenciana». Palomar ha constatat la inquietud del conjunt de la Xarxa, davant fets com el tancament de RTVV, la supressió d’aules de línia en valencià a les escoles i la eliminació de les emissions de Catalunya Ràdio. «Reivindiquem el dret dels valencians i les valencianes a la comunicació, la informació i la formació en la nostra llengua», ha afegit.

El president ha fet balanç del seu semestre al capdavant de la Xarxa i ha destacat la seua «satisfacció pel treball realitzat», del que ha destacat la creació del primer curs massiu en línia i obert dedicat a l’aprenentatge del català especialitzat, XarxaMOOC, que ja compta amb més de 800 inscrits, així com la creació del grup de treball de Igualtat de Gènere al si de la Xarxa, entre altres resultats.

Acompanyat per Carles Cortés, president de la Comissió de Llengua de la Xarxa i vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA, i Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa, Palomar ha recordat entre altres fites l’acte conjunt de cloenda del curs universitari 2012-2013, que la UA va acollir el darrer 12 de juliol.

A la roda de premsa s’ha presentat també la guia Criteris lingüístics per a textos corporatius de difusió general, publicació que aplega un conjunt de recomanacions que, a partir de les varietats i les solucions lingüístiques més generals, faciliten la redacció un model de redacció neutra, acceptable per tots els usuaris, independentment de la seua varietat lingüística del català o valencià. El coordinador acadèmic de la guia, Brauli Montoya, ha destacat «la seua utilitat per a empreses i institucions que s’adrecen habitualment a públics dels diferents territoris de parla catalana».

Commemoració del XX aniversari
Palomar ha presentat el programa d’activitats previst per commemorar el XX aniversari de la institució, fundada el 28 d’octubre de 1994 a Morella (els Ports). L’apertura de l’aniversari tindrà lloc demà divendres, 24 de gener, a les 12 h al Museu de la Universitat d’Alacant (MUA). A continuació, s’inaugurarà l’exposició Imatges Vives, una mostra del patrimoni artístic, científic i documental de les 21 universitats membres. La jornada finalitzarà amb una actuació de Xavi Castillo, de Pot de Plom Teatre.

L’acte marcarà la línia d’eixida del vintè aniversari de la Xarxa, celebració que durant tot l’any recorrerà la regió Vives. I també suposarà el final del període de presidència de la Xarxa per part de la Universitat d’Alacant.