La Xarxa Vives, aliança d’oportunitats

Des de març de 1997, la Universitat de Perpinyà Via Domitia forma part de la Xarxa Vives, la única institució que aplega universitats de tots els territoris de parla catalana. En el marc de la seua estratègia d’internacionalització, la nostra Universitat ha apostat sempre per aquesta aliança interuniversitària que l’agermana amb una comunitat universitària superior al mig milió de persones. El passat mes de gener, coincidint amb l’inici de les commemoracions pel XX aniversari de la Xarxa, la UPVD ha assumit la presidència per al primer semestre del 2014.

És un privilegi coordinar una Xarxa amb la potència de la Vives. Una plataforma de 21 universitats de 4 estats al servei dels territoris i les seues poblacions, amb experiència acreditada en la gestió i la coordinació de projectes compartits. Una institució que, a través d’unes línies de treball consolidades, contribueix a millorar la competitivitat del seu entorn i l’ocupabilitat dels titulats que surten de les facultats, de Salses a Guardamar, de Perpinyà i Girona a Alacant i València, passant per Barcelona, les Illes Balears, Andorra o Sardenya. Aquesta gran comunitat es reunirà el mes de juliol al Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà amb motiu d’un acte conjunt de cloenda del curs 2013-2014.

Són molts els reptes que el moment present planteja a les universitats. Reptes que tenen a veure amb repensar idees i orientacions. Necessitem idees innovadores que ens permetin una resposta en condicions òptimes als canvis de les expectatives socials envers les universitats. I també precisem replantejar actituds, entre altres coses per a guanyar eficiència i agilitat.

En aquest sentit, la Xarxa Vives és un exemple excel•lent de com podem avançar-nos al futur per a conquerir-lo. Molt abans que optimar recursos comencés a esdevenir una necessitat, la Xarxa tenia incorporada aquesta actitud a la seua visió del món. Des de la seua constitució l’any 1994, aquesta institució interuniversitària ha fet del seu compromís per l’excel·lència un senyal d’identitat, a través de la gestió integral de projectes, del suport a la formació i la recerca, de l’aposta per la mobilitat i de la divulgació del coneixement. D’aquesta manera, la Xarxa ha aconseguit bastir una xarxa qualificada de relacions que avui és un dels seus principals valors.

Així és com el vintè aniversari de la Xarxa ha esdevingut una magnífica oportunitat per a fer palès el valor de les aliances, de la col·laboració, de la cooperació entre institucions de diferents contextos socials, entre persones de diferents estats però amb una cultura comuna. Una ocasió per a reflexionar sobre el camí recorregut i imaginar junts el futur. Us convido a sumar-vos-hi.

Fabrice Lorente
President de la Xarxa Vives d’Universitats
Rector de la Universitat de Perpinyà Via Domitia

(Versió en francès)

Darrers articles publicats a «L’espai de»
La Xarxa Vives i l’articulació cultural de l’àrea lingüística catalana (Muriel Casals)
Xarxa de xarxes (Juli Peretó)
El I Campionat universitari de carreres d’orientació (Rafael García)
La implementació del Suplement Europeu al Títol a la regió Vives (M. Carmen Falomir)

Articles anteriors