Joan Ramon Resina pronuncia a la UdG la conferència inaugural del curs 2014-2015 dels estudis catalans a les universitats de l’exterior

Girona, Castelló de la Plana, Palma.- 24/10/2014.- La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Llul han organitzat conjuntament l’acte inaugural del curs 2014 – 2015 dels estudis catalans a les universitats de l’exterior, que ha tingut lloc avui divendres 24 d’octubre a les 12.30 h a la Sala de Graus de l’edifici Sant Domènec de la Universitat de Girona.

El president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, destacat que l’acte «té com a objectiu, posar en valor als territoris de parla catalana, la tasca del professorat que treballa arreu del món amb la llengua i la literatura catalanes», en el marc del XX aniversari de la Xarxa Vives, que es compleix el proper dimarts 28 d’octubre.

A continuació, el director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, Andreu Bosch, ha explicat la memòria de la docència d’estudis catalans del curs 2013-2014. En la seua intervenció, Bosch ha destacat que malgrat la conjuntura actual, «des de IRL s’ha treballat per consolidar els estudis catalans a les universitats de l’exterior buscant el suport de les universitats, i actualment hi ha més d’un centenar que ho fan». En aquest sentit, el darrer curs es va iniciar la docència a la Tokyo University of Foreign Studies (TUFS) i de cara al curs vinent, està previst iniciar estudis de llengua i cultura catalanes a la Universitat de Saõ Paolo. Bosch ha afegit que aquest «també ha estat un molt bon curs amb l’aprovació i la implantació de tres minors en estudis catalans a les universitats d’Amèrica del Nord de Mont-real, al Quebec, i Chicago i Massachusetts, als EUA».

Al seu torn, Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives ha llegit la memòria de 20 anys de la Xarxa Vives. Entre les fites més significatives, Casadesús ha destacat activitats com ara l’edició anual de Guia de cursos d’estiu, que aplega la major oferta agregada de formació d’estiu d’Europa; la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives amb el seu catàleg d’obres clàssiques en català; els programes de cooperació a Kosovo i Algèria; la Lliga de Debat Universitari; el programa transfronterer Cultur Pro, que ha comptat amb el suport de la UE; el programa DRAC d’ajuts a la mobilitat o els cursos EILC de català per a Erasmus.

Tot seguit ha tingut lloc la intervenció del director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna qui ha posat l’accent en la importància de la xarxa d’estudis catalans universitaris a l’exterior per difondre la llengua i la cultura catalanes al món. Susanna ha explicat que aquesta xarxa «viu ara un dels seus millors moments» i hi ha «poques llengües mitjanes, com ho és el català, que tinguin una xarxa com la nostra».

El director de l’IRL ha donat pas a la lliçò inaugural a càrrec de Joan Ramon Resina, professor de la Universitat de Stanford (EUA), amb el títol «El català i la societat oberta». Resina és professor de Cultures Ibèriques i Literatura Comparada i director del Programa d’Estudis Ibèrics al Freeman Spogli Institute for International Studies. Al seu torn, Josep Maria Martorell, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, ha destacat el treball de l’Institut Ramon Llull i la Xarxa Vives per la seua «contribució al coneixement i reconeixement de la llengua i de la cultura catalanes» i ha posat l’accent en la feina dels lectors de català a l’exterior.

La xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior està formada per més de 150 universitats que imparteixen docència en català fora del domini lingüístic a més de 6.000 alumnes. Podeu consultar les universitats que formen part de la xarxa ací.

La inauguració ha comptat amb la participació d’acadèmics responsables dels estudis catalans a universitats de diferents països d’arreu del món. A més, també han assistit representants de les universitats de la Xarxa Vives. L’acte s’ha retransmès l’acte en directe a través dels www.udg.edu, www.vives.org i www.llull.tv.