La XII Nit d’Escola Valenciana distingeix la Xarxa Vives en el seu vintè aniversari

Una Nit d'Escola Valenciana dedicada a la cançó… por vilawebtv

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 24/11/2014.- La Xarxa Vives d’Universitats va rebre dissabte 22 de novembre el Guardó Extraordinari de la Federació Escola Valenciana (FEV), que s’atorga a institucions o personalitats valencianes amb un estret vincle amb la nostra cultura. El lliurament del guardó, en reconeixement pels 20 anys de trajectòria de la institució, va tenir lloc en el marc de la XII Nit d’Escola Valenciana que va tenir lloc a Albal, l’Horta Sud. Joan Viñas, vicepresident I de la Xarxa Vives, va recollir el premi en nom de les 21 universitats de la Xarxa. El reconeixement s’uneix a altres rebuts per la institució al llarg de la seua trajectòria, entre els quals la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2004).

Durant el seu discurs d’agraïment, va destacar «el rigor del treball d’Escola Valenciana i el seu compromís cívic amb la llengua catalana front a la incomprensible actitud del Govern valencià, amb accions tan destructives com la supressió massiva de línies en valencià a les escoles. En la defensa del que és normal, de les veritables senyes d’identitat del país, la Xarxa Vives sempre estarà al costat de les 29 associacions que formen la FEV». Així mateix, el vicepresident de la Xarxa es va felicitar per la línia de col·laboració amb Escola Valenciana, que ha fructificat en l’organització de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, que en la seua segona edició comptarà amb la col·laboració de 9 universitats de la regió Vives.

Enguany la Nit d’Escola Valenciana va prendre com a títol «La Nit de la cançó improvisada». En aquest sentit, l’acte comptà amb estils d’improvisació del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya, així com d’un dels fenòmens més populars d’aquest tipus de cant, el bertsolarisme basc.

En aquest context, La Nit va incloure les actuacions del versador Josemi Sánchez, els cantadors Josep Aparicio Apa i Trini Carballo; del glosador Mateu Matas Xurí, de Mallorca; de Laia Pedrol, glosadora i presidenta de l’associació Cor de Carxofa, així com de Maialen Lujanbio, bertsolari i la primera dona que va guanyar el Campionat de bertsolaris d’Heuskal Herria, que en cada edició reuneix vora 14.000 persones. Tots van estar acompanyats per l’acordionista Carles Belda. Amàlia Garrigós i Pau Vendrell, dos dels periodistes responsables del programa radiofònic El Mural d’Escola Valenciana, encarregats de conduir l’acte.

Els guardons de la XII Nit

Cada any Escola Valenciana lliura els guardons Intentant la llibertat, dissenyats per l’escultor Andreu Alfaro. Són tres reconeixements els que es fan en cada Nit:

• El Guardó Extraordinari, que s’atorga a institucions o personalitats valencianes amb un estret vincle amb la nostra cultura, per a la la Xarxa Vives d’Universitats pels seus 20 anys de trajectòria.

• El Guardó a la Trajectòria Individual, dirigit a persones que treballen per la nostra llengua en l’àmbit educatiu, per a Carme Miquel, una de les dones pioneres d’Escola Valenciana.

• El Guardó a l’Ús Social del Valencià, que reconeix l’ús del valencià per part de col·lectius i persones, per a reconèixer l’enorme tasca de recuperació de la nostra tradició popular cantada de Pep Gimeno Botifarra.

Premi Internacional Linguapax 2014

El 21 de febrer d’enguany, la prestigiosa organització Linguapax Internacional, creada per la Unesco i dedicada a la valoració i protecció de la diversitat lingüística mundial, va anunciar que volia reconéixer Escola Valenciana per l’especial promoció de l’educació multilingüe al País Valencià i pel treball que el moviment cívic està exercint en el camp de la defensa de la nostra llengua amb accions i activitats en diversos àmbits d’ús. El lliurament del Premi Internacional Linguapax 2014 es va fer efectiu en La XII Nit d’Escola Valenciana, i va ser lliurat a Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, de mans de Fernand de Varennes, un experts de rellevància internacional en el camp dels drets lingüístics.