L’intercanvi entre el saber biomèdic i el tradicional, protagonista a Fisiàfrica

Banjul (Gàmbia).- 10/09/2015.-  Fisiàfrica ha organitzat una jornada que ha reunit terapeutes africans i metges europeus, una fita on totes dues cultures mèdiques han pogut beure l’una de l’altra i que s’ha ubicat a la Facultat de Medicina de la University of The Gambia (UGT), a la ciutat de Banjul. D’aquesta manera, el programa de cooperació al desenvolupament «Formació en rehabilitació funcional a Àfrica, Fisiàfrica» continua desplegant-se a Gàmbia.

Samba Bah i Carmen Campoy (Universitat de Lleida) han coordinat aquesta jornada que ha comptat amb vora 25 assistents, incloguent terapeutes tradicionals, professors de medicina de la UTG, i alumnes del Grau en Fisioteràpia de la UdL, entre altres.

Els diferents sistemes de pensament (científic, religió, màgic…) confluiren diverses vegades durant el desenvolupament de la jornada, permetent als participants compartir coneixements i experiència. Pel que fa a l’apartat pràctic, els terapeutes tradicionals gambians mostraren els fonaments en que es basen les seues teràpies, fent d’aquesta trobada un vertader punt de trobada entre dues cultures.

L’acte inaugural va estar centrat en una ponència conduida per el doctor Oussman Nyan, degà de la Facultat de medicina de la UGT, seguida d’altres ponències, taules rodones i tallers pràctics. D’acord amb la professora Campoy, la jornada es va traduir en una «experiència satisfactòria des d’un punt de vista mèdic i social».