Anna Pineda i Cirera, guanyadora del VI Premi Cum Laude

Barcelona, València, Palma.- 18/05/2016.- Anna Pineda i Cirera ha rebut avui a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el guardó de la sisena edició del premi Cum Laude de l’Institut Món Juïc (IMJ), per la seua tesi Les fronteres de la (in)transitivitat. Estudi dels aplicatius en llengües romàniques i basc, amb la qual va obtenir el títol de Doctora Internacional al Departament de Filologia Catalana de la UAB amb la qualificació d’Excel·lent Cum Laude, el 27 de juny de 2014. El treball guanyador ha estat publicat per IMJ i UAB (vegeu vídeo-entrevista amb l’autora i amb Rosa Calafat, cap del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears i membre del jurat).

L’acte de lliurament ha comptat amb la participació de Manel Sabés, vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la UAB; Marta Xirinachs, subdirectora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Gemma Rigau, professora del Departament de Filologia Catalana de la UAB i directora de la tesi guanyadora, i Tessa Calders, presidenta de l’Institut Món Juïc.

Anna Pineda i Cirera nasqué a Barcelona l’any 1987. Es llicencià en Filologia Catalana (2009) a la Universitat de Barcelona (UB) i va rebre el Premi Extraordinari de Llicenciatura, atorgat per la mateixa universitat, així com el primer premi en els Premios Nacionales a l’Excelencia en el Rendimiento Académico (d’un dels grups d’Humanitats), atorgat pel Ministeri de Educació del Govern d’Espanya. Combinà la docència a la Universitat Ramon Llull amb el Màster Interuniversitari en Estudis Avançats i Aplicats en Llengua i Literatura Catalanes, a la UAB i la UB. Amb una beca predoctoral del programa de Formació de Professorat Universitari  del Ministeri d’Educació, va iniciar els estudis de doctorat en Ciència Cognitiva i Llenguatge a la UAB, sota la direcció de la Dra. Gemma Rigau. En aquesta etapa predoctoral, a més de prosseguir la seva tasca docent a la Facultat de Filosofia i Lletres, la de Traducció i Interpretació, i la de Comunicació de la UAB, va difondre els resultats de la seva investigació en diversos congressos i publicacions internacionals, i va dur a terme estades de recerca a la Universitat de Lovaina (Bèlgica) i al centre de recerca sobre la llengua basca IKER-CNRS (França). Actualment és investigadora postdoctoral a aquest mateix centre, on fa recerca sobre variació sintàctica en llengües romàniques i basc, gràcies al programa Beatriu de Pinós de la Generalitat de Catalunya.

En l’acte s’ha anunciat també la setena edició de la convocatòria, amb la col·laboració de la Xarxa Vives i amb el suport de la Generalitat de Catalunya (vegeu les bases). Enguany, l’edició inclou dues modalitats (Humanitats i Dret i Economia) i s’adreça a totes les persones que hagin defensat la seua tesi doctoral en el decurs de 2015 (modalitat​ anual​ Humanitats) i 2014- 2015 (modalitat​ biennal Dret i Economia) en qualsevol de les universitats de la Xarxa Vives. El període de presentació de treballs finalitza el 30 de juny de 2016.

VI Premi Cum Laude (lliurament, UAB 18.05.2016)