La Xarxa Vives atorga la Medalla d’Honor 2016 a Josefina Castellví, Raimon i Isabel-Clara Simó

 DSC_0351

Vegeu galeria d’imatges, entrevistes i vídeo de l’acte

València, Barcelona, Palma.- 8.07.2016.- Les 21 universitats membres de la Xarxa Vives d’Universitats han retut avui un homenatge conjunt a l’oceanògrafa Josefina Castellví, el cantautor Raimon i l’escriptora Isabel-Clara Simó, en el marc de l’acte de cloenda del curs acadèmic 2015-2016 a la Universitat Politècnica de València (UPV).

El reconeixement de les 21 institucions d’educació superior de la institució s’ha fet palès a través del lliurament de la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives, que ha anat precedit per les diferents laudatios d’elogi a les tres figures guardonades.

Josep M. Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull, ha destacat en la seua laudatio la lluita de Josefina Castellví «defensant la ciència com un bé intangible per a la Humanitat», que sempre l’ha portat «a haver de dir veritats incòmodes, a lluitar-hi des de tots els fronts, adaptant-se a un medi que no sempre ha estat favorable».

Al seu torn, Joan B. Peiró, catedràtic de Pintura de la UPV, ha lloat la figura de Raimon, «les cançons, la veu i la personalitat del qual han sigut de ben segur alguna vegada nostres». Amb una passejada per la trajectòria professional del cantautor, Peiró ha agraït el sentit crític i la rebel·lia de Raimon.

Finalment, M. Àngels Francés, directora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, destaca la literatura de Simó, on “ni les dones són sempre víctimes ni els homes botxins”. Així mateix, subratlla que «la complexitat de la condició humana ocupa el gruix central de les pàgines de novel·les. Ni tan sols el món infantil s’escapa a la mirada desmitificadora i càustica de l’autora».

Les tres personalitats han mostrat el seu agraïment emocionat per les distincions, amb un torn de paraula que els ha permés descriure la importància del guardó per a cadascú d’ells.

Francisco José Mora, president de la institució, ha destacat la importància del coneixement per a la societat

L’acte ha comptat amb la participació del president de la Xarxa Vives i rector de la UPV, Francisco J. Mora, així com el secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miguel Soler.

Durant la cerimònia, el president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco J. Mora, ha destacat «la nostra societat i els nostres estudiants necessiten certesa, i des de les universitats hem de promoure una de les poques certeses que tenim, i és que el coneixement comporta una satisfacció íntima, i pot comportar una compensació econòmica i d’ascens laboral que enfortirà les nostres societats».

El vicepresident I de la Xarxa Vives, Francesc Xavier Grau, ha afegit que es troba «molt convençut que per a la feina que la societat encomana a cada universitat avui en dia, el treball en xarxa és una tasca indispensable».

Per la seua part, Miguel Soler, secretari autonòmic d’Educació i Investigació de la Generalitat Valenciana, ha destacat que «compartir una llengua i uns valors que no és producte de la casualitat, és imprescindible treballar en xarxa».

Amb el tancament de l’acte, la Xarxa Vives ha donat per finalitzat el curs acadèmic 2015-2016.

El Consell General aprova la incorporació de la Universitat Cardenal Herrera CEU a la Xarxa Vives

Abans d’aquest acte, la UPV ha acollit la reunió ordinària del Consell General de la Xarxa Vives, en la que els 21 rectors de les universitats membres de la institució han acordat la incorporació de la Universitat Cardenal Herrera CEU.

A més a més, s’ha acordat la constitució d’un grup de treball d’escoles de doctorat i un altre grup de treball d’aules sènior.