Gàmbia acull l’estada de pràcticum d’estudiants en l’àmbit del programa de cooperació FISIÀFRICA

gran

Baja Kunda (Gàmbia).- 01.09.2016.- En el marc del programa de cooperació FISIÀFRICA, alumnes de fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL) i de la Universitat de Gàmbia (UTG) han realitzat una estada de pràcticum a Baja Kunda (Gàmbia) durant el mes d’agost. Aquest és el tercer any consecutiu que l’estudiantat de la universitat catalana realitza, juntament amb l’estudiantat gambià, les pràctiques formatives al país africà.

Els estudiants han viatjat fins Baja Kunda acompanyats de la professora Carme Campoy (UdL) i han realitzat pràctiques clíniques al Health Center de la mateixa població, en una experiència que els ha permés, no només la possibilitat de conèixer i tractar casos de caràcter diferent als que poden trobar a Lleida, sinó també una experiència que ha suposat la convivència entre joves d’edats similars.

També durant aquest mes ha tingut lloc l’anual taller d’intercanvi de coneixement, dut a terme entre la Facultat de Medicina de la UTG i l’associació de terapeutes tradicionals de Gàmbia TRAHASS a la mateixa facultat. En aquesta ocasió, el taller ha aprofundit en la hipertensió i la diabetis, malalties no transmissibles altament prevalents a Gàmbia.

La jornada ha reunit els alumnes de fisioteràpia de la Universitat de Lleida i de la UTG, professors de la facultat de Medicina i de la llicenciatura en Fisioteràpia de la UTG, terapeutes tradicionals i persones interessades pel tema, en un taller que ha aprofundit en les malalties des del punt de vista biomèdic i des de la pràctica tradicional.

Tots els assistents i els ponents, en les seues diferents intervencions, han coincidit en la necessitat de crear accions de coordinació entre terapeutes tradicionals i el servei de traumatologia i de fisioteràpia, per racionalitzar itineraris terapèutics.

Liderat per la Xarxa Vives, el programa de cooperació al desenvolupament «Formació en rehabilitació funcional a Àfrica, FISIÀFRICA» s’adreça a l’enfortiment dels sistemes de salut de Moçambic, Gàmbia i Ghana entre els anys 2014 i 2016. Amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), FISIÀFRICA compta amb la participació de les universitats de Girona, Illes Balears, Lleida, Miguel Hernández d’Elx i Vic-Central de Catalunya.