Els instituts desborden les places disponibles a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

  • Més del 50% dels participants repeteixen en la competició.
  • El debat a l’aula, una estratègia en augment per a la formació en competències a l’educació secundària i de batxillerat.
  • «Calen les fronteres entre països?» serà el tema que debatran els estudiants.

05.12.2018.- La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat tindrà més participació que mai. Enguany, les preinscripcions de centres docents s’han incrementat en un 16% respecte a les rebudes l’edició anterior, fet que mostra el creixement continuat i la consolidació de la competició any rere any. Si bé les 14 universitats de la Xarxa Vives que acolliran les fases locals classificatòries han fet un esforç per cobrir la demanda existent i han augmentat un 14% el nombre de places, les sol·licituds dels centres docents han superat finalment l’oferta. I és que l’oratòria “enganxa”, com demostra que més del 50% dels participants en la competició de 2019 ja visqueren l’experiència en edicions anteriors.

«Calen les fronteres entre països?» serà el tema al voltant del qual els estudiants debatran al 2019. La fase final de la competició tindrà lloc del 3 al 5 d’abril a la Universitat Abat Oliba CEU (Barcelona), mentre que les fases locals classificatòries se celebraran durant els mesos de gener i febrer a 14 universitats de la Xarxa: Universitat Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, de Barcelona, de Girona, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València, i de Vic – Central de Catalunya.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és la competició d’oratòria més important del sud d’Europa. La competició proveeix al professorat d’una eina d’innovació docent per al desenvolupament personal de l’alumne en l’àmbit del multilingüisme i contribueix a la transferència de coneixement entre l’educació secundària i batxillerat i l’educació superior. L’activitat millora les habilitats comunicatives dels participants que es troben en l’etapa formativa i fomenta l’adquisició de competències transversals tan importants per la vida acadèmica i professional futures com són la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs, la planificació i la presa de decisions

Organitzada des de 2014 (i des de 2005 en la modalitat universitària) per la Xarxa Vives (i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià), la Lliga està adreçada a estudiants de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius (d’entre 15 i 18 anys) dels territoris de parla catalana: Franja de Ponent, Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i Sardenya. La Lliga compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i la Diputació de Barcelona hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments com el de Barcelona, Blanes, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Boí de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicent del Raspeig, Sedaví, Terrassa, València, Vic, Vidreres i Vila-real.