Experts internacionals debaten sobre el disseny universal de l’aprenentage per a millorar la inclusió d’estudiants amb discapacitat a la universitat

II-Congrés-Internacional-sobre-Universitat-Inclusió

II-Congrés-Internacional-sobre-Universitat-Inclusió

06/11/2019.- El Govern de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya i en col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats, aplegarà a partir de demà i fins divendres representants d’universitats internacionals en el II Congrés Internacional UNIDISCAT centrat en el disseny universal de l’aprenentatge. Aquest II Congrés sobre Universitat i Inclusió va dirigit als equips de recerca i a professorat interessat a promoure i millorar l’atenció a les persones amb discapacitat en l’ensenyament superior.

En un context universitari cada vegada més divers es fa necessari adoptar mesures per afrontar els desafiaments que plantegen les diferències entre estudiants. Per al secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Lluís Baulenas, “aconseguir una universitat inclusiva és un compromís de tots” i considera que aquest congrés “permetrà conèixer les recerques que han desenvolupat les universitats a fi de promoure i millorar l’atenció a les persones amb discapacitat en l’ensenyament superior.”

És amb aquesta finalitat que, enguany, el congrés se centra en les aportacions del disseny universal de l’aprenentatge per a l’accessibilitat i l’èxit dels estudiants universitaris amb necessitats especials. El disseny universal de l’aprenentatge és un model que proporciona un nou marc curricular que garanteix l’accessibilitat universal, de manera que qualsevol persona amb necessitats educatives especials, amb discapacitat o sense cap trastorn, pugui seguir els estudis amb normalitat.

Al llarg dels dos dies s’exposaran les experiències i pràctiques desenvolupades en l’entorn europeu i internacional en aquest àmbit a la Universitat de València, la Universitat Ramon Llull (URL), la University of Worcester (Regne Unit) i la University College Dublin (Irlanda). A més de les intervencions dels experts d’aquests centres també estan programades diferents taules de debat on es presentaran investigacions que suposen un avenç significatiu en l’atenció a l’estudiantat amb discapacitat.

En total, hi haurà 7 taules de debat amb un total de 35 comunicacions orals de personal investigador. Les taules es divideixen temàticament en el següents apartats: Accés a pràctiques i a empreses. Inserció laboral; Disseny universal de l’aprenentatge; Accés a la universitat. Acollida i seguiment; promovent la inclusió a la universitat; Trastorns del desenvolupament i salut mental; i Accés a la universitat (Tecnologia).

En aquesta segona edició del Congrés s’atorgaran unes distincions per estimular la recerca jove en l’àmbit de la discapacitat. Per aquesta raó, la Fundació Prevent finança dos premis que reconeixen les contribucions de qualitat de joves investigadors en aquest congrés. Així, entre totes les comunicacions orals presentades se’n seleccionaran dues que rebran un Premi accèssit, amb una dotació de 500 euros; i un Premi a la millor comunicació, amb una dotació de 1.000 euros.

Inauguració Congrés

La jornada es durà a terme a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB). Inaugurarà el II Congrés, a les 9.30 hores, el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Lluís Baulenas, acompanyat d’Antoni Trilla, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB).

Podeu consultar el programa i les comunicacions orals incloses a les taules del II Congrés Internacional UNIDISCAT sobre Universitat i Inclusió al següent enllaç: http://ves.cat/eqOF