Set estudiants de la Universitat de Gàmbia es graduen en la primera promoció de Fisioteràpia amb el programa Fisiàfrica de la Xarxa Vives

Graduats Fisiàfrica Gàmbia
  • Les universitats de Girona, Illes Balears, Lleida, Miguel Hernández d’Elx i Vic-Central de Catalunya participen en el programa
  • S’estudia ampliar la formació a altres països africans
  • En el curs 2017-2018 es graduaren trenta-un estudiants de Moçambic

Graduats Fisiàfrica Gàmbia

21.04.2020. Set estudiants de la Universitat de Gàmbia s’han graduat en la primera promoció de Fisioteràpia d’aquesta universitat, gràcies al programa Fisiàfrica que ha impulsat la Xarxa Vives amb la participació de les universitats de Girona (UdG), Illes Balears (UIB), Lleida (UdL), Miguel Hernández d’Elx (UMH) i Vic-Central de Catalunya (UVic-UCC), i amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). Des de l’any 2014, quan es va encetar el programa, diferents docents de les universitats participants s’han desplaçat al país africà per impartir docència, com ara Carme Campoy (UdL), que lidera la coordinació tècnica, Júlia Solani (UdL), Sebastià Mas (UdL), Elisa Bosch (UIB) i Cristina Font (UVic-UCC), entre d’altres.

L’estudiantat gambià també ha tingut l’oportunitat de fer estades al nostre territori. Així, durant els darrers cursos acadèmics, la UdL ha rebut alumnes d’aquest país a les seues aules, que també han realitzat pràctiques a diversos serveis sanitaris de Lleida, com l’Hospital Universitari Arnau de Vil·lanova, l´Hospital Universitari de Santa Maria i la Residència Betula Alba. Als set alumnes graduats recentment s’hi sumen altres trenta-un estudiants de Moçambic, que es graduaren el curs 2017-2018.

Fisiàfrica té per finalitat enfortir els sistemes de salut de Moçambic i Gàmbia, mitjançant una formació mèdica que siga capaç d’atendre les necessitats d’ambdós països, fomentant la productivitat i la qualitat de vida de les respectives poblacions, tot reduint les limitacions funcionals generades a causa de malalties o traumatismes. Un dels objectius últims del programa ha estat que els alumnes formats puguen impartir classes a Gàmbia i traslladar els coneixements i l’experiència adquirida, permetent d’aquesta manera que el projecte s’autosostinga. A partir de l’experiència adquirida en aquests dos països, la coordinadora tècnica del programa, Carme Campoy, espera poder estendre la formació en Fisioteràpia a altres països africans, motiu pel qual ja ha iniciat contactes de col·laboració amb organismes internacionals, com la Confederació Mundial de Teràpia Física.