La Xarxa Vives impulsa una estratègia comuna per reforçar la dimensió cultural de la universitat

VIII Trobada Fòrum Vives de Programes Sènior de la Xarxa Vives
  • La Universitat Jaume I ha acollit la Jornada Fòrum Vives sobre la dimensió cultural de la universitat en el marc dels actes de celebració dels 30 anys de la institució

VIII Trobada Fòrum Vives de Programes Sènior de la Xarxa Vives

20.05.2021. La Universitat Jaume I (UJI) ha acollit avui la Jornada Fòrum Vives sobre la dimensió cultural de la universitat en el marc dels actes de celebració dels 30 anys de la institució. L’objectiu ha estat reflexionar al voltant de la proposta de Carta d’Universitats i Cultura que durant els darrers mesos s’ha treballat col·laborativament des dels vicerectorats i els serveis de cultura i extensió universitària de les universitats membres de la Xarxa Vives. La Carta d’Universitats i Cultura és un projecte compartit que respon a la voluntat dels òrgans de govern i de treball de la Xarxa per dotar les universitats d’un marc legal específic i d’un model de referència per a la gestió de la cultura.

Eva Alcón Soler, vicepresidenta II de la Xarxa Vives i rectora de l’UJI, ha inaugurat la Jornada, que s’ha pogut seguir telepresencialment. Alcón ha reconegut que “la cultura és una funció irrenunciable de les universitats” i un “motor de desenvolupament per als nostres territoris”. En aquest sentit, també ha agraït a les universitats que s’han sumat al projecte haver conjuminat esforços al voltant de la cultura universitària, doncs “amb realitats diferents però una història, llengua i cultura compartides, les universitats d’aquesta regió transfronterera de l’Europa Mediterrània tenim l’oportunitat irrenunciable de trobar respostes conjuntes a reptes comuns; i la Xarxa Vives és sens dubte l’espai de col·laboració idoni per aconseguir-ho.”

A continuació, Carmen Lázaro Guillamon (vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI) i Joan Josep Busqueta Riu (vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida) han presentat la Carta d’Universitats i Cultura. El document marc s’ha estructurat en sis àmbits d’actuació: educació i formació cultural, recerca i divulgació del coneixement, creació i programació cultural, conservació i divulgació del patrimoni material i immaterial, l’ecosistema cultural local, i la dimensió digital de la cultura. Lázaro ha explicat que el paper dels serveis culturals van més enllà de la programació d’activitats i la gestió d’esdeveniments atès que les universitats són entitats de creació de patrimoni. A més, amb l’era digital, “es fa necessari el desenvolupament de plataformes pròpies o en col·laboració, així com una estratègia de cultura digital”. Busqueta, per la seua banda, ha exposat els mecanismes que cal implementar per tal que la Carta “s’integre en el currículum universitari, en el fet universitari, i es mantinga i s’adapte en el temps”. La Carta representa per tant un model, “un document de treball que facilita la necessària coordinació de tots els agents que intervenen en el fet cultural” alhora que estableix recomanacions per tal que “la cultura circule en tots els àmbits de la universitat, arribant a la docència i la recerca”.

Tot seguit, els assistents han tingut l’oportunitat d’analitzar la implementació de les estratègies i les mesures contemplades en la Carta, amb l’objectiu últim de fer visible i enfortir la dimensió cultural de les universitats i facilitar la col·laboració entre les institucions que conformen la Xarxa Vives. En l’últim bloc de la jornada, dedicat a les conclusions, han intervingut Ignasi Casadesús i Olucha (secretari executiu de la Xarxa Vives) i Antonio Ariño Villarroya (catedràtic de Sociologia de la Universitat de València). Ariño, que ha format part de la direcció acadèmica de la Carta d’Universitats i Cultura, juntament amb Carmen Lázaro i Jordi Montaña (vicepresident I de la Xarxa Vives) ha indicat que “cada universitat té un model, una forma de treballar, però la Carta d’Universitats i Cultura representa la culminació de la voluntat de tindre un model comú que marque l’horitzó cap on les universitats hem de caminar, cadascú des de la posició on es troba”.

Fòrum Vives és un espai d’intercanvi i reflexió que promou la Xarxa Vives d’Universitats, i que es tradueix en múltiples jornades, debats, seminaris, tallers o congressos distribuïts arreu del territori.