La jornada de treball “COVID-19 com a motor de canvi en l’ensenyament universitari a la Xarxa Vives” posa en valor la cooperació entre universitats en innovació docent en botànica

Grup REDICE home
  • La jornada, organitzada pel Grup d’Innovació Docent de Botànica Aplicada a les Ciències Farmacèutiques de la UB, servirà per a presentar els resultats del Projecte REDICE 20-2560 en què han participat 13 universitats de la Xarxa Vives
  • La trobada se centrarà en l’impacte de la COVID-19 en la docència, tant en l’àmbit teòric com pràctic, i en la necessària cooperació interuniversitària en l’ensenyament de la botànica

Grup REDICE

22.11.2021. El proper 23 de novembre tindrà lloc a la Universitat de Barcelona la jornada “COVID-19 com a motor de canvi en l’ensenyament universitari a la Xarxa Vives” organitzada pel GIBAF (Grup d’Innovació Docent de Botànica Aplicada a les Ciències Farmacèutiques de la UB), l’Institut de Desenvolupament Professional de la Universitat de Barcelona i la Xarxa Vives d’Universitats. La trobada està centrada en la docència de la botànica en temps de crisi sanitària i és fruit d’un projecte col·laboratiu en què han participat 13 universitats de la Xarxa.

La recerca s’inicia al 2020 en el marc projecte REDICE-20 – ESPECIAL COVID19 del programa de Recerca en docència universitària (REDICE) atorgat al GIBAF. L’objectiu ha estat identificar i analitzar els recursos i les noves metodologies creats entorn de la situació de pandèmia en l’àmbit de la botànica a les universitats de la Xarxa Vives, així com determinar la seua perdurabilitat com a motor de canvi en el redisseny de les assignatures implicades.

Amb aquesta finalitat es va analitzar, mitjançant l’experiència dels docents, com cadascuna de les universitats participants van adaptar la docència amb la transició cap a models en línia, tenint en compte les limitacions en el treball en equip que això suposa i la càrrega de treball suplementària que va comportar el procés d’adaptació. Tot i això els investigadors remarquen la millora en el treball autònom dels estudiants i que el seu rendiment acadèmic va ser similar o fins i tot millor.

En el projecte han participat docents de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat CEU-Cardenal Herrera; la Universitat d’Alacant; la Universitat de Barcelona; la Universitat de Girona; la Universitat de les Illes Balears; la Universitat de Lleida; la Universitat de Perpinyà-Via Domitia; la Universitat de València; la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; la Universitat Jaume I; la Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Universitat Pompeu Fabra.

Com a part del projecte, el passat 23 de juny, el GIBAF va participar a la VI Jornada de Recerca en Docència Universitària amb la presentació de la comunicació “COVID19 com a motor de canvi en la docència universitària: anàlisi del redisseny de la Botànica en la Xarxa Vives d’Universitats” amb resultats preliminars del projecte encara en curs. Posteriorment, el passat 12 de novembre, el grup de treball va presentar la comunicació en el marc del XXIV Congrés EDUTEC celebrat els dies 10, 11 i 12 de novembre a Buenos Aires i que se centra en la convergència entre educació i tecnologia i el nou paradigma que representa per a les metodologies docents.

L’obertura de la jornada comptarà amb la participació de Jordi Matas (vicerector de Relacions Institucionals, Comunicació i Política Lingüística de la UB i membre de la Comissió Permanent de la Xarxa Vives d’Universitats) i de la Dra. M. Rosa Buxarrais (directora de l’Institut de Desenvolupament Professional de la Universitat de Barcelona).

A continuació tindran lloc tres taules redones centrades en els àmbits teòrics i pràctics de la docència i en la cooperació interuniversitària. En primer lloc, la taula centrada en la docència teòrica anirà a càrrec de la Dra. Concepcion Obón (UMH), el Dr. Aaron Pérez (UVic-UCC), el Dr. Ignasi Soriano (UB) i la Dra. Isabel Martínez (UCH-CEU). La segona de les sessions, dedicada a la docència pràctica, comptarà amb la participació de la Dra. Gisela Díez (UMH), la Dra. Joana Cursachs (UIB), la Dra. Elisabet Moyano (UPF) i el Dr. Christophe Belin (UPVD).

Pel que fa a la cooperació entre universitats i la possibilitat de crear una xarxa interuniversitària de col·laboració docent en Botànica, la tercera taula redona anirà a càrrec de la Dra. Teresa Pagès (IDP-ICE, UB), el Dr. Lluís Villar (UdG), el Dr. José Manuel Blanco (UB) i el Dr. Gerardo Stübing (UV). Finalment a la cloenda de la jornada hi participaran la Dra. M. Concepció Amat (vicerectora de Política Docent de la Universitat de Barcelona i la Dra. Roser Bono (cap de Recerca de l’IDP-ICE de la Universitat de Barcelona).