20 centres docents del Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental competeixen per la UAB en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

Equip campió flocal UAB. Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat.Fb
  • L’equip guanyador de la fase local de l’edició 2022 ha sigut el centre Manyanet Sant Andreu de Barcelona (el Barcelonès), mentre que l’equip finalista ha sigut l’Institut Ramon Casas i Carbó de Palau-solità  Plegamans (el Vallès Occidental)
  • El tema de debat enguany és «Cal posar límits a la ciència?»
  • L’equip guanyador participarà en la fase final que tindrà lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona, en què s’enfrontarà amb els equips classificats a altres 14 universitats del País Valencià, Illes Balears, Catalunya i Andorra

Equip campió flocal UAB. Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

28.2.2022. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha celebrat la fase local classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2022 de la Xarxa Vives. En aquesta edició han participat 20 centres docents del Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental: el centre CIC Batxillerats, l’INS Pau Claris i el centre Manyanet Sant Andreu de Barcelona (el Barcelonès), l’INS Els Roures de Dosrius (el Maresme), l’Institut Bitàcola de Barberà del Vallès, l’Institut Escola Les Vinyes de Castellbisbal, l’INS Jaume Mimó de Cerdanyola del Vallès, l’INS Montserrat Miró i Vila de Montcada i Reixac, el centre Can Periquet i l’Institut Ramon Casas i Carbó de Palau-solità i Plegamans, el Col·legi Pureza de María i l’INS Leonardo Da Vinci de Sant Cugat del Vallès, l’Escola El Cim i l’Institut Nicolau Copèrnic de Terrassa (el Vallès Occidental), l’Institut Carles Vallbona i l’Institut Marta Estrada de Granollers, l’INS El Vern de Lliçà de Vall, l’Escola Sant Gervasi i l’INS Torre de Malla de Parets del Vallès, i l’Institut de Vilanova del Vallès (el Vallès Oriental).

En la fase local de la Universitat Autònoma de Barcelona han participat 20 equips amb un total de 99 alumnes dels diferents centres inscrits, a més d’un docent per cada equip que ha exercit de capità o capitana. A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany «Cal posar límits a la ciència?», l’alumnat participant ha hagut de defensar la posició favorable o contrària en els diferents debats entre els equips, que tenen una durada màxima de 32 minuts cadascun.

El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seua valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena. Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria en l’alumnat.

L’equip guanyador representarà a la Universitat Autònoma de Barcelona en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 30 de març a l’1 d’abril a la pròpia UAB i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya. D’aquesta manera, la competició d’oratòria més important del sud d’Europa recupera el seu format presencial després de l’edició virtual de 2021 a causa de les restriccions per la COVID-19.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives s’adreça a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat (i equivalents) i cicles formatius d’entre 15 i 18 anys, de la Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya. L’objectiu de la competició és millorar les habilitats comunicatives dels alumnes participants i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs i la planificació i presa de decisions. A més, la lliga proveeix al professorat d’una eina d’innovació docent i crea un espai de col·laboració entre els nivells d’educació secundària i superior.

Organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País Valencià, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Sabadell, Valls, Girona, Castellbisbal, Tarragona i el Comú d’Andorra.