7 centres docents del Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental competeixen per la UIC en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

Equip campió flocal UIC_Fb
  • L’equip guanyador de la fase local de l’edició 2022 ha sigut l’INS Can Roca de Terrassa (el Vallès Occidental), mentre que l’equip finalista ha sigut el centre Àgora International School Barcelona (el Barcelonès)
  • El tema de debat enguany és «Cal posar límits a la ciència?»
  • L’equip guanyador participarà en la fase final que tindrà lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona, en què s’enfrontarà amb els equips classificats a altres 14 universitats del País Valencià, Illes Balears, Catalunya i Andorra

Equip campió flocal UIC. Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

07.3.2022. La Universitat Internacional de Catalunya (UIC) ha celebrat la fase local classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2022 de la Xarxa Vives. En aquesta edició han participat 7 centres docents del Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental: l’INS Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà), el centre Àgora International School Barcelona de Sant Esteve Sesrovires (el Baix Llobregat), el centre Súnion de Barcelona (el Barcelonès), l’Institut Bisbe Sivilla de Calella (el Maresme), l’INS Can Roca i l’INS Ègara de Terrassa (el Vallès Occidental) i l’INS Gallecs de Mollet del Vallès (el Vallès Oriental). En aquesta ocasió l’equip guanyador ha sigut l’INS Can Roca de Terrassa (el Vallès Occidental), mentre que l’equip finalista ha sigut el centre Àgora International School Barcelona (el Barcelonès).

En la fase local de la Universitat Internacional de Catalunya han participat 8 equips de 7 centres amb un total de 40 alumnes dels diferents centres inscrits, a més d’un docent per cada equip que ha exercit de capità o capitana. A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany «Cal posar límits a la ciència?», l’alumnat participant ha hagut de defensar la posició favorable o contrària en els diferents debats entre els equips, que tenen una durada màxima de 32 minuts cadascun.

El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seua valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena. Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria en l’alumnat.

L’equip guanyador representarà a la Universitat Internacional de Catalunya en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 30 de març a l’1 d’abril a la Universitat Autònoma de Barcelona i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya. D’aquesta manera, la competició d’oratòria més important del sud d’Europa recupera el seu format presencial després de l’edició virtual de 2021 a causa de les restriccions per la COVID-19.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives s’adreça a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat (i equivalents) i cicles formatius d’entre 15 i 18 anys, de la Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya. L’objectiu de la competició és millorar les habilitats comunicatives dels alumnes participants i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs i la planificació i presa de decisions. A més, la lliga proveeix al professorat d’una eina d’innovació docent i crea un espai de col·laboració entre els nivells d’educació secundària i superior.

Organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País Valencià, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Sabadell, Valls, Girona, Castellbisbal, Tarragona i el Comú d’Andorra.