L’equip de l’IES Ramon Llull de València, campió de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

Equip campió Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2022. Tw(1)
  • L’equip Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka de Barcelona ha resultat subcampió
  • Jaume Alexandre Custodi Eyzaguirre, de l’equip Institut Serra de Miramar de Valls, ha estat escollit millor orador de la competició
  • La fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és la competició d’oratòria més importat al sud d’Europa que enguany ha aplegat la participació de 5.000 estudiants de 165 centres d’Andorra, Catalunya i País Valencià

IES Ramon Llull de València, campions de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2022.

1.4.2022. Des del 30 de març fins a avui divendres 1 d’abril, la Universitat Autònoma de Barcelona ha estat seu de la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, una competició dialèctica que ha aplegat la participació dels 15 equips finalistes de les fases classificatòries, celebrades prèviament a diferents universitats de Catalunya, el País Valencià i Andorra.  Després de tres dies de debats en torn al tema “Cal posar límits a la ciència?”, l’equip de l’IES Ramon Llull de València ha resultat campió de la competició, mentre que l’equip Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka de Barcelona (el Barcelonès) ha estat el subcampió. Jaume Alexandre Custodi Eyzaguirre, del centre Institut Serra de Miramar de Valls (l’Alt Camp) s’ha emportat el premi al millor orador.

La fase final de la competició és la culminació d’un llarg recorregut en que 165 centres d’Andorra, Catalunya i el País Valencià han format en oratòria a 5.000 estudiants. De les  15 fases eliminatòries organitzades a les universitats de la Xarxa, van resultar classificats els equips que han disputat la fase final: Pare Manyanet Les Corts (Universitat Abat Oliba CEU), IES Enric Valor (Universitat d’Alacant), Lycée Comte de Foix (Universitat d’Andorra), Manyanet Sant Andreu (Universitat Autònoma de Barcelona), Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka (Universitat de Barcelona), Institut Carles Rahola i Llorens (Universitat de Girona), INS Can Roca (Universitat Internacional de Catalunya), IES Jorge Juan (Universitat Jaume I), Jesuïtes Lleida – Col·legi Claver (Universitat de Lleida), IES Misteri d’Elx (Universitat Miguel Hernández d’Elx), IES Pere Boïl (Universitat Politècnica de València), Aula Escola Europea (Universitat Pompeu Fabra), Institut Serra de Miramar (Universitat Rovira i Virgili), IES Ramon Llull (Universitat de València), Institut Antoni Pous (Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany “Cal posar límits a la ciència?”, l’alumnat participant ha hagut de defensar la posició favorable o contrària en els diferents debats entre els equips, que tenen una durada màxima de 32 minuts cadascun. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seua valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives s’adreça a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat (i equivalents) i cicles formatius d’entre 15 i 18 anys, de la Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya. L’objectiu de la competició és millorar les habilitats comunicatives dels alumnes participants i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs i la planificació i presa de decisions. A més, la Lliga proveeix al professorat d’una eina d’innovació docent i crea un espai de col·laboració entre els nivells d’educació secundària i superior.

Organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País Valencià, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua també hi col·labora, a més de diversos ajuntaments, com els de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Sabadell, Valls, Vic, Girona, Castellbisbal, Tarragona i el Comú d’Andorra.

 

Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka de Barcelona, equip subcampió de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2022

Jaume Alexandre Custodi Eyzaguirre, de l’Institut Serra de Miramar de Valls, ha estat escollit millor orador