Barcelona acull una cimera universitària COP27 per l’emergència climàtica

Canvi climàtic imatge destacada
  • Desenes d’estudiants es reuniran en una trobada organitzada pel PRIMA, la Xarxa Vives d’Universitats, la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra
  • Alumnat de diverses universitats debatrà i consensuarà propostes per pal·liar els efectes del canvi climàtic a la Mediterrània

COP27 Emergència Climàtica

Barcelona, 27 d’octubre de 2022. La Universitat de Barcelona acollirà, el 3 de novembre, una simulació universitària de la Conferència Anual de les Parts sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides (COP27), organitzada juntament amb PRIMA (un programa d’innovació científica de la Unió Europea i dinou països de la Mediterrània), la Xarxa Vives d’Universitats i la Universitat Pompeu Fabra. En la trobada, que estarà oberta tant a alumnat de grau com de màster i doctorat, es debatrà al voltant de diverses propostes, amb l’objectiu de pal·liar i minvar els efectes del canvi climàtic a la Mediterrània. Es tracta, doncs, d’una gran oportunitat per conscienciar els estudiants de la necessitat d’adoptar mesures i d’actuar davant la crisi climàtica. PRIMA farà públiques les propostes i conclusions a què arribin els estudiants a Barcelona en la veritable cimera COP27, que tindrà lloc a Sharm al-Sheikh (Egipte) del 6 al 18 de novembre.

En la jornada «Emergència climàtica a la Mediterrània» es parlarà de seguretat alimentària i agroalimentació a la Mediterrània, per tal de reflexionar sobre el conjunt de la cadena de valor agroalimentària, des de l’abastiment d’aigua i fertilitzants fins al transport i la distribució. Els alumnes participants, dividits en delegats del nord i delegats del sud, debatran en primera persona i hauran d’aportar solucions sobre adaptació, mitigació i decisions econòmiques que afecten la regió en què viuen. La finalitat és donar veu als universitaris sobre la crisi climàtica i presentar les possibles solucions que la ciència i el coneixement poden aportar, mentre es treballa per conscienciar de la necessitat de passar a l’acció per fer front a l’emergència climàtica.

La secretària d’Acció Climàtica del Govern de la Generalitat de Catalunya, Anna Barnadas; el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, i el director de PRIMA, Octavi Quintana, seran els encarregats de donar la benvinguda als estudiants en la jornada, que inclourà una ponència de Marta Guadalupe Rivera Ferre, investigadora i coordinadora del Nexus Report de la Xarxa Mediterrània d’Experts en Canvi Climàtic (MedECC). També hi participaran Isabel Viola Demestre, professora de Dret Civil de la Universitat de Barcelona, i Juan Antonio Ruiz García, professor de Dret Civil de la Universitat Pompeu Fabra, com a responsables de la negociació entre els estudiants.

L’eslògan de la cimera de Sharm al-Sheikh, «Junts per la implementació», estableix com una de les prioritats la necessitat d’actuar ara i de passar de les promeses i els anuncis als resultats i les accions concretes sobre el territori.

Les últimes dades científiques revelen que el canvi climàtic s’està accelerant a un ritme molt més ràpid del que s’esperava. Les emissions mundials de gasos amb efecte d’hivernacle han arribat a nivells rècord, que han empitjorat amb els incendis forestals d’aquest estiu. Això, sense oblidar la crisi energètica que s’està produint. Els ecosistemes i les comunitats estan al límit, i una de les àrees geogràfiques més afectades és l’arc mediterrani. Per tant, hi ha un ampli consens sobre la necessitat d’augmentar els intensos esforços per reduir a la meitat les emissions l’any 2030. L’adaptació, la mitigació i el suport financer per a l’acció climàtica són els punts clau que es tractaran a Sharm al-Sheikh.

Simulació del Pavelló Mediterrani

La jornada «Emergència climàtica a la Mediterrània» serà l’únic esdeveniment d’aquestes característiques que tindrà lloc a la Unió Europea. El COP27 comptarà, per primera vegada, amb el Pavelló Mediterrani, concebut com un espai per a tots els actors regionals —públics i privats, científics i acadèmics, tècnics, polítics, societat civil, finances i empreses— compromesos activament per fer front a la crisi climàtica. Durant els actes que es faran en la jornada, PRIMA presentarà les conclusions a què hagin arribat els estudiants universitaris en aquesta jornada prèvia.

Inscripcions obertes

 La jornada «Emergència climàtica a la Mediterrània» tindrà lloc el dijous 3 de novembre de 2022 a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona. L’alumnat de grau, màster i doctorat interessat a participar-hi ha de formalitzar la inscripció mitjançant aquest formulari, abans de l’1 de novembre de 2022.