La Xarxa Vives promou la diversitat lingüística d’Europa en centres de secundària

  • 9 centres docents de Catalunya i el País Valencià participen en una iniciativa europea al voltant de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries.
  • L’objectiu és donar a conèixer els drets lingüístics així com les diferents regions, cultures i llengües del continent europeu.

21.02.2023. Coincidint amb el Dia Internacional de la Llengua Materna, la Xarxa Vives d’Universitats dona el tret d’eixida a la 2a edició del projecte de la Carta Europea d’Activitats a l’Aula (ECCA, sigla en anglés). Una iniciativa innovadora de caràcter internacional que cerca mostrar a l’alumnat de secundària i batxillerat les oportunitats lingüístiques de la llengua pròpia, així com donar a conèixer la riquesa lingüística del continent europeuDesenes d’estudiants d’entre 12 i 18 anys de 9 centres docents de Catalunya i el País Valencià participaran en un projecte compartit amb joves i docents de diferents regions d’Europa, on coneixeran les seues llengües i respectius territoris.

Al febrer de 2019 el Consell d’Europa va publicar una guia per a promoure els principis de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM) en el sistema educatiu. Aquesta Carta és l’únic conveni internacional legalment vinculant destinat exclusivament a la protecció i la promoció de les llengües regionals i minoritàries. A partir d’aquesta guia, el projecte ECCA mostrarà a l’alumnat la diversitat i riquesa lingüística d’Europa. Un projecte d’abast internacional compartit amb parlants nadius de català, eusquera, gal·lès, ladí, furlà, hongarès, finès de Suècia i frisó occidental.

La iniciativa està impulsada per la Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD, sigla en anglés), una organització amb seu a Brusel·les que s’encarrega de visibilitzar la importància de la diversitat lingüística a la Unió Europea.

Una de les parts més interessants del projecte ECCA és el campus lingüístic que tindrà lloc a les Illes Balears. Entre el 12 i 15 de maig , joves de 8 regions lingüístiques diferents participaran en aquest campus on aprendran noves realitats lingüístiques.

Amb aquesta acció, la Xarxa Vives d’Universitats incrementa l’activitat en centres de secundària, precisament amb un projecte internacional que cerca visibilitzar la realitat cultural i lingüística dels territoris catalanoparlants. Junt a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, competició d’oratòria més important del sud d’Europa que aplega més de 5.000 estudiants en cada edició, el projecte de la Carta Europea d’Activitats a l’Aula és una nova oportunitat d’oferir espais de col·laboració entre l’ensenyament universitari i preuniversitari i consolidar un espai de treball educatiu amb visió europea i multilingüe.