La Universitat Autònoma de Barcelona guanya la Lliga de Debat Universitària 2023 de la Xarxa Vives

 • 12 equips provinents d’universitats del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears han participat en la competició que ha acollit la Universitat de València.
 • L’equip de la Universitat Pompeu Fabra ha resultat subcampió.
 • Dominik Andras, de l’equip de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat escollit millor orador de la competició.
Campions LDU 2023

Equip de la Universitat Autònoma de Barcelona, campions

29.03.2023. El Centre Cultural la Nau de la Universitat de València ha acollit la gran final de la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives d’Universitats. Després d’un debat intens i molt ajustat, el jurat de la competició ha determinat que l’equip mereixedor del guardó en l’edició 2023 és el de la Universitat Autònoma de Barcelona, mentre que l’equip de la Universitat Pompeu Fabra ha resultat subcampió. Així mateix, Dominik Andras, integrant de l’equip de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat nomenat millor orador de la Lliga de Debat.

Estudiants de 12 universitats del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears han hagut de defensar al llarg de la competició tant la posició partidària com contrària d’un tema polèmic i d’actualitat: «És sostenible el turisme?». La jornada va començar amb una fase eliminatòria entre tots els equips participants, mentre que en la darrera jornada s’han disputat les semifinals i la gran final entre els equips amb més puntuació acumulada.

L’acte de lliurament de premis ha comptat amb la participació del vicerector d’Internacionalització i Multilingüisme de la Universitat de València, Carles Padilla, del Delegat d’Estudiants de la Universitat de València, Manuel González, i de la directora general d’Universitats de la Generalitat Valenciana, Pilar Ezpeleta; així com de la cap de jutges de la competició, l’escriptora i comunicadora Fani Grande. Les autoritats han felicitat els finalistes i han agraït el compromís dels participants, jurat, personal tècnic i de l’organització.

Durant tres dies, desenes d’alumnes provinents de 12 universitats han intervingut en aquesta competició d’oratòria que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza la llengua pròpia com a vehicular. Enguany la competició ha comptat amb la participació de 12 equips formats per estudiants de les següents universitats de la Xarxa Vives:

 • Universitat d’Alacant
 • Universitat Autònoma de Barcelona
 • Universitat de Barcelona
 • Universitat de Girona
 • Universitat de les Illes Balears
 • Universitat Jaume I
 • Universitat de Lleida
 • Universitat Politècnica de València
 • Universitat Pompeu Fabra
 • Universitat Ramon Llull
 • Universitat Rovira i Virgili
 • Universitat de València

«És sostenible el turisme?». A aquesta pregunta han hagut de respondre els equips participants, tant la posició a favor com la posició contrària. En l’edició 2023, s’ha declarat com a vencedor de la competició l’equip de la Universitat Autònoma de Barcelona, format pels estudiants Pau Hernández del Àguila, Rocío Albert Zayas i Dominik Andras. El jurat de la competició, integrat per professionals de la cultura, l’ensenyament i el periodisme, han valorat cada debat d’acord amb la qualitat de les intervencions i la solidesa de les argumentacions, així com el grau de domini de l’assumpte, la fluïdesa comunicativa dels participants i la posada en escena.

En aquesta edició, l’alumnat prové de les següents disciplines acadèmiques: Dret (32%), Ciències Polítiques (11%), Relacions Internacionals (7%), Administració i Direcció d’Empreses (7%), Filologia Catalana (4%), Economia (4%) i Geografia (3%), entre d’altres titulacions.

La Lliga de Debat Universitària és una competició dialèctica entre equips d’estudiants universitaris que debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. Des de l’any 2005, la competició fomenta entre l’alumnat universitari l’ús de la paraula i capacitats com el treball en equip, la documentació, l’anàlisi crítica i l’argumentació. L’activitat, organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats, compta amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana i del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. En l’organització de l’edició 2023 a la Universitat de València, compta amb la col·laboració de la Delegació d’Estudiants i del Servei d’Informació i Dinamització (Sedi).

Subcampions

Equip de la Universitat Pompeu Fabra, subcampions

Dominik Andras, de l’equip de la Universitat Autònoma de Barcelona, millor orador