Una delegació de la universitat gal·lesa de Bangor visita el País Valencià per conèixer el model de promoció lingüística

  • Es tracta d’una acció en el marc del projecte europeu «Language Learning for Adults» en el qual participa la Xarxa Vives d’Universitats

Visita de la delegació de Bangor a la Universitat d’Alacant

 

28.04.2023. Una delegació de la Universitat de Bangor (País de Gal·les), encapçalada per Ifor Gruffydd, director del Centre d’Aprenentatge de Gal·lés, ha visitat aquesta setmana el País Valencià en el marc del projecte «Language Learning for Adults» que promou la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD, sigles en anglés) i on participa activament la Xarxa Vives d’Universitats. L’objectiu de la delegació internacional és elaborar un estudi comparatiu sobre l’ensenyament i l’aprenentatge de llengües en l’entorn del treball, a fi d’obtindre informació sobre la planificació, el procés de formació tant de docents com de treballadors que la reben i el seu impacte en l’adquisició de competències lingüístiques per a nous parlants.

D’una banda, la delegació internacional ha visitat els serveis de llengües de la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València. La missió institucional dels serveis de llengües és potenciar el coneixement i l’ús del valencià, assegurar la igualtat lingüística de les llengües oficials en les institucions acadèmiques i impulsar el plurilingüisme de la comunitat universitària. Durant les trobades, la delegació ha pogut conèixer el treball dels serveis lingüístics amb l’objectiu d’ampliar la informació relativa a l’aprenentatge de llengües per a persones adultes, que va des de cursos formatius i l’acreditació d’idiomes fins a actuacions diverses com el voluntariat lingüístic o la promoció d’activitats lúdiques per estudiants.

D’altra banda, els representants de la universitat gal·lesa també han conegut el Servei d’Idiomes i Programes Europeus de la Generalitat Valenciana. Entre les funcions d’aquest organisme dependent de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport es troba la coordinació de les escoles oficials d’idiomes (EOI) arreu de la geografia valenciana i fomentar el multilingüisme com a mecanisme de cohesió social, a més d’organitzar programes d’abast internacional com l’Erasmus+. La delegació va ser rebuda per la cap del servei, Eva Cardona.

Així mateix, l’equip liderat per Gruffydd ha visitat la seu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, on han mantingut una reunió amb la seua presidenta, Verònica Cantó, per a conèixer el paper que desenvolupa la institució en la fixació de la normativa lingüística i en la promoció de l’ús social de la llengua. L’acadèmica Carme Manuel i el cap del Servei de Promoció i Normalització Lingüística de la Universitat Politècnica de València, Sergi Linares, han acompanyat la delegació en la visita institucional al Monestir de Sant Miquel dels Reis.

La Xarxa Vives d’Universitats és l’única institució d’un mateix domini lingüístic que disposa d’un pla de política lingüística propi per a les universitats membres. Des de 2018 és membre actiu de la Xarxa Europea per la Diversitat Lingüística, una entitat que aplega institucions públiques i entitats socials per a la promoció de llengües minoritàries d’Europa, amb l’objectiu de treballar més estretament i compartir experiències en la política, la planificació i la promoció lingüístiques. Entre d’altres projectes, la Xarxa Vives participa en el programa d’Activitats a l’Aula de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, que enguany congregarà un centenar de joves europeus a les Illes Balears, i el projecte Uninet – University Network, una xarxa d’institucions d’educació superior per teixir aliances de cooperació internacional.

Acadèmia Valenciana de la Llengua. Bangor

Visita a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

Genaralitat Valenciana. Bangor

Visita a la Generalitat Valenciana

Universitat de València. Bangor

Visita a la Universitat de València

Universitat Politècnica de València. Bangor

Visita a la Universitat Politècnica de València